Luksusowa babka z ajerkoniakiem i krówkami

Szybkie ciasto do kawyNa specjalne okazje, takie jak imieniny, urodziny czy święta spędzane w gronie rodzinnym, bez wątpienia warto przygotować smakowite placki i ciasta z dodatkiem bakalii lub owoców. Ich samodzielne wykonanie okaże się banalnie łatwe, dlatego zachęcamy do pieczenia zarówno doświadczonych jak i początkujących.

Chcielibyśmy zaprezentować sprawdzony przepis na własnoręczne wykonanie smakowitego ciasta z ajerkoniakiem i krówkami. Świetnie sprawdzi się jako deser dla imieninowych lub urodzinowych gości. Z powodzeniem babka na alkoholu może także stanowić część imprezowego lub świątecznego menu.

W łatwy i szybki sposób można obecnie przygotować najróżniejsze ciasta i domowe wypieki na oleju, maślance lub jogurcie, który nadaje ciastu sprężystości i puszystości, dodatkowo zapobiega przed szybkim wysychaniem ciasta i jego późniejszym kruszeniem się. Co więcej, upieczenia tradycyjnej babki piaskowej zajmie nie więcej niż około półtorej godziny, zatem ten błyskawiczny placek z powodzeniem podać możemy również niezapowiedzianym gościom lub dzieciom na poobiedni deser. Do świątecznego ciasta z krówkami można również dodać bakalie, mak lub skórkę pomarańczową, nadającą pięknego, delikatnego aromatu.

Aby upiec smakowitą i aromatyczną babkę piaskową z krówkami i alkoholem należy przygotować następujące

składniki:

  • szklankę mąki pszennej,
  • pół kostki masła lub margaryny do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 15 dkg krówek,
  • pół szklanki ajerkoniaku,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • Do dekoracji może przydać się także cukier puder oraz nieco bułki tartej do oprószenia formy na babkę

Przygotowanie baby krok po kroku:

  1. Na początek należy pokroić krówki w mniejsze kawałki oraz utrzeć na gładką masę masło wraz z cukrem.
  2. Następnie trzeba stopniowo dodawać do ciasta po jednym jajku i dokładnie mieszać.
  3. Po dodaniu ajerkoniaku należy dokładnie zmiksować składniki na jednolitą, gładką masę wraz z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec należy dodać do ciasta krówki oraz opcjonalnie około dwóch łyżek gorzkiej czekolady.
  5. Gotowe ciasto należy przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec przez około godzinę w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  6. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
  7. Dla dekoracji można użyć również startej na tarce skórki z cytryny lub pomarańczy.

Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 267 osób, dziś było to 1 osób )