Przepis na polędwiczki z mirabelkami

Domowe przetwory ze śliwekMirabelki to łatwa w uprawie odmiana śliwy domowej o charakterystycznych, niewielkich, kulistych owocach, charakteryzujących się miękkim miąższem o złotowym lub czerwonawym zabarwieniu. Zdrowe i smakowite śliwki to nie tylko świetna przekąska, ale również aromatyczny dodatek do wielu dań i potraw mięsnych.

Ze śliwek i mirabelek przygotowuje się obecnie wiele smacznych dań i słodkich deserów. Niektóre z takich potraw mogą doskonale uświetnić uroczysty obiad, ciesząc podniebienia gości doskonałym zestawieniem smaków. Dojrzałe, winne mirabelki świetnie podkreślają bowiem smakowe walory dań mięsnych i nadają wędlinom słodkiego, delikatnego aromatu.

Choć wiele odmian mirabelek oraz gatunków śliwy domowej uprawia się w celu przygotowywania smakowitych domowych przetworów, owoce te ze względu na swoje walory smakowe świetnie harmonizują również z innymi potrawami. Oprócz dżemów, konfitur i powideł można z nich przygotowywać również inne, smakowite przekąski lub zdrowe przystawki.

Wykwintne dania mięsne z sosem mirabelkowym z pewnością przypadną do gustu gościom oraz domownikom. Aby jeszcze mocniej podkreślić smak wyśmienitych pieczeni, warto podać do nich szklankę śliwkowego kompotu lub kieliszek aromatycznej, mirabelkowej nalewki.

Aby zachęcić Państwa do samodzielnego przygotowania dania ze śliwkami, przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na polędwiczki z mirabelkami. Składniki niezbędne do wykonania potrawy to kolejno: kilogram dojrzałych śliwek mirabelek, 2 polędwiczki wieprzowe, 2 średnie cebule, 3 ziemniaki, 2 łyżki masła, 2 łyżki siekanej drobno natki pietruszki, pół szklanki syropu z mirabelek.

Na początek owoce należy dokładnie umyć i wydrylować, zaś cebule drobno posiekać. Ziemniaki po obraniu okroić w grubą kostkę Mięso oczyścić i osuszyć, następnie doprawić solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie należy skropić polędwiczki syropem mirabelkowym i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie mięso podsmażyć na rozgrzanym maśle, następnie dodać cebulę oraz ziemniaki. Całość dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Do mięsa dodać mirabelki, dokładnie wymieszać i smażyć na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut. Podawać z sosem mirabelkowym i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 

(Wpis przeczytało łącznie 113 osób, dziś było to 1 osób )