Babka majonezowa z budyniem

babka-majonezowa-z-budyniemWielkanoc to święta symboli. Nikt z nas nie wyobraża sobie tych magicznych dni bez baranka czy pisanek. Nie można jednak zapominać o wypiekach, wśród których bezapelacyjny prym wiedzie wielkanocna baba. O jej jak najlepsze wykonanie powinna dbać każda gospodyni, ponieważ ten specjał jest symbolem zdolności kulinarnych. Aby ułatwić zadanie tym paniom domu, które nie mają wprawy w pieczeniu przygotowaliśmy telegraficzny skrót rodzajów świątecznych bab. Liczy on osiem pozycji. Zobacz, jaką babkę możesz upiec na Wielkanoc!

– tradycyjna drożdżowa baba – nie może jej zabraknąć! Chociaż trzeba jej poświęcić najwięcej czasu wprost nie można jej nie upiec
– niezawodna babka piaskowa – podobna sytuacja jak wyżej. Różnica jest jednak zasadnicza : zaoszczędzisz czas.
– babeczki mini do święconki – można je również z powodzeniem ułożyć na stole
mokra babka z alkoholem, takim jak adwokat, ajerkoniak czy rum – idealna propozycja dla amatorów mocniejszych napoi
– babka bezglutenowa, dla diabetyków i dietetyków – w święta każdy bez wyjątku musi spróbować choć kawałek czegoś słodkiego
– marmurkowa babka – oprócz niepowtarzalnego smaku ma również nietuzinkowy wygląd, który nie pozwala przejść nikomu obojętnie
– cytrynowa babka ucierana – bardzo prosta propozycja, a zarazem nietuzinkowa dzięki wyrazistemu smakowi nadanemu przez cytrynę
–  prosta babka z olejem – opcja najprostsza, absolutnie każdy jest w stanie ją upiec

Mamy jeszcze coś specjalnego, mianowicie babkę majonezową. Z pewnością jest ona najbardziej nietuzinkowa z wszystkich wymienionych. Mimo, że jej nazwa może budzić w nas pewne obawy patrząc na przepis przekonamy się, że majonez jest jedynie jednym ze składników. Wykonanie nie należy do najtrudniejszych, warto więc poświęcić czas, aby zaskoczyć rodzinę i znajomych ciastem jakiego jeszcze nie jedli.

Puszysta babka majonezowa

Składniki:
– sześć jajek
– trzy czwarte szklanki mąki pszennej
– dwa budynie śmietankowe (bez cukru)
– trzy czwarte szklanki cukru
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– cztery czubate łyżki majonezu
– dwie-cztery krople zapachu cytrynowego

Sposób przygotowania:
1. Dwie podłużne foremki do babki, o wymiarach 32 cm x 10 cm, wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
2. Za pomocą miksera ubij białka raz razem z cukrem na sztywną pianę.
3. Następnie dodawaj po jednym żółtku cały czas mieszając.
4. Do masy dodaj majonez i za pomocą rózgi delikatnie wymieszaj.
5. W osobnej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki i przesiej je.
6. Dodawaj je małymi porcjami do masy ciągle mieszając rózgą.
7. Na koniec wlej kilka kropel zapachu cytrynowego.
8. Całość przełóż do foremek i piecz około trzydziestu minut w temperaturze 160 stopni (najlepiej do tak zwanego suchego patyczka).

(Wpis przeczytało łącznie 248 osób, dziś było to 1 osób )