Baleron – pyszna wędlina czy zakazana przyjemność?

domowy-baleronObecnie wybór wędlin jest bardzo duży. Poza tym wiele osób, które lubią kulinarne przygody chętnie próbuje przyrządzać je w domu. Na pewno jednym z ulubionych przepisów jest tradycyjny parzony baleron. Natomiast można go także ugotować albo upiec, a jeśli ktoś ma odpowiednie warunki powinien spróbować zrobić baleron wędzony. Potem można go zajadać z chrzanem, musztarda czy żurawiną. Jest pyszny na kanapkach, a poza tym istnieją różne przepisy na potrawy z baleronem. Jest tylko jedno pytanie – czy baleron jest zdrowy?

Wędlinę tą robi się z karkówki wieprzowej. Jest to raczej tłuste mięso i dlatego też jest takie smaczne. Tłuszcz powoduje po prostu, że mięso ma bardziej intensywny smak. Natomiast jeśli tłuszcz, to cholesterol… Rzeczywiście karkówka zawiera go nie tak mało, a poza tym znajdują się w niej nasycone kwasy tłuszczowe. Czyli bez względu na to czy robimy baleron gotowany czy pieczony możemy narazić się na miażdżycę, otyłość, a na dodatek zakwaszenie organizmu i obciążenie nerek. Czy tak jest rzeczywiście? Bez przesady! Wiadomo, że niektóre osoby powinny unikać tłustych i ciężkostrawnych produktów, ale zdecydowana większość amatorów baleronu może sobie pozwolić na zjedzenie kilku plasterków co jakiś czas. Skoro w przybliżeniu 100 g tej wędliny ma 250 kcal, to wartość energetyczna jednego plasterka tej wędliny to około 60 kcal.

Trzeba też wspomnieć o wartościach odżywczych baleronu, które powodują że wcale nie jest aż tak niezdrowy, jak uważają niektórzy. Oczywiście na przykład wędlina z drobiu ma mniej tłuszczu i kalorii, ale dla wielbicieli baleronu nie jest to wystarczający argument za całkowitym zrezygnowaniem z niego. Istnieją nawet przepisy na baleron z kurczaka, ale podobno powstawały one w czasach, kiedy nie można było kupić żadnego innego mięsa w naszych sklepach. Natomiast karkówka jest oczywiście źródłem białka zwierzęcego, a także żelaza oraz witaminy B12. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i zdecydowanie w największych ilościach znajdują się w mięsie. Więc jeśli ktoś sądzi, że jedząc zamiast tłustego baleronu sałatkę warzywną robi wszystko, co może dla swojego zdrowia i dobrej kondycji, nie do końca ma rację. Poza tym baleron dostarcza nam aminokwasów, związków mineralnych oraz witamin A i D. Jaki z tego wniosek? Jeśli nie ma przeciwwskazań natury medycznej do spożywania od czasu do czasu nieco cięższych potraw spokojnie można sobie pozwolić na delektowanie się baleronem. Natomiast na pewno warto używać przypraw podczas jego przygotowywania. Nadają one mięsu smak i aromat oraz marynują je, ale poza tym wiele przypraw oraz ziół wspomaga procesy trawienia, a nawet przyspiesza przemianę materii. Oznacza to, że dobrze przyprawiony baleron powinien być bardziej lekkostrawny i nie koniecznie zostawi po sobie ślad w postaci bardziej obfitej tkanki tłuszczowej.

(Wpis przeczytało łącznie 635 osób, dziś było to 1 osób )