Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez baranka. Niegdyś robiony wyłącznie z ciasta. Dzisiaj z czekolady, cukru lub lukru. Wygląda majestatycznie i pięknie. Ozdobiony dzwoneczkiem i czerwoną chorągiewką symbolizuje to, co w świętach wielkanocnych najważniejsze – zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.

Chociaż w sklepach bez większego problemu możemy kupić gotowego świątecznego baranka, zachęcamy Państwa do jego samodzielnego przygotowania. Oto nasz pomysł na baranka z ciasta drożdżowego.

Baranek zajmuje najważniejsze miejsce w koszyku ze święconką. O ile obyło by się bez króliczków czy babki, o tyle baranek jest wręcz obowiązkowy.

Przepis na drożdżowego baranka do koszyczka:

Składniki: łyżka bułki tartej, tłuszcz, odrobina skórki pomarańczowej, szczypta soli, pół szklanki cukru, pół szklanki mleka, 1,5 szklanki mąki, 3 dkg drożdży, ćwierć kostki margaryny, 3 żółtka, łyżka rodzynek, foremka na baranka.

Przygotowanie: Przygotować średniej wielkości miseczkę. Wrzucić do niej drożdże, wlać ciepłe mleko (2 łyżki)  i wsypać trochę mąki oraz cukru. Gdy zaczyn wyrośnie dodać resztę mąki, mleka i sól, skórkę cytrynową oraz żółtka utarte z cukrem. Wyrobić na gładkie ciasto. Margarynę roztopić i ostudzić a następnie wlać do ciasta. Wyrobić ciasto. Dodać rodzynki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Formę baranka potraktować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec przez pół godziny.

Z ciasta drożdżowego możemy przygotować również inne świąteczne gadżety. Jednym z pomysłów jest zrobienie efektownego koszyczka z ciasta drożdżowego.

(Wpis przeczytało łącznie 1 473 osób, dziś było to 35 osób )