Barszcz biały z kiszoną kapustą

Nie ulega wątpliwości to, że barszcz biały to rewelacyjna, pożywna zupa, którą bez większych trudności możemy przygotować samodzielnie w domu. Oczywiście, najlepiej smakuje na zakwasie własnej roboty, ale również smaczny jest gotowy żurek z torebki lub butelki. Poza tym, podaje się go na wiele różnych sposobów, np. z kiełbasą lub jajkami, ale nie mniej pyszny jest w zestawie z kiszoną kapustą.

Trzeba wyraźnie podkreślić, iż barszcz biały na bazie kiszonej kapusty to dosyć oryginalne danie, które cechuje się kwaskowym smakiem. Oprócz tego, cudownie pachnie i dlatego trudno się mu oprzeć. A, co najważniejsze potrawa jest treściwa, niezapychająca i lekkostrawna. Z pewnością, jej podstawą jest świeża kiszona kapusta, najlepiej domowa, którą przed ugotowaniem należy parę razy przepłukać w wodzie, gdy jest nadmiar kwaśna. Nie zapominamy o przyprawach oraz o mięsie, na bazie którego przygotowywany jest wywar będący podstawą żurku. Poza tym, potrawa zwykle jest podawana razem z jajkiem i mięsem, czasami z dodatkiem ziemniaków i duszonej cebulki.

Przepis na barszcz biały z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 30 dag kapusty kiszonej,
  • noga z kurczaka lub z indyczki,
  • 10 dag żeberek wędzonych,
  • 10 dag żeberek surowych,
  • 3 białe kiełbaski,
  • grzybek lub kostka grzybowa,
  • 5 ząbków czosnku,
  • cebula,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • parę gałązek pietruszki zielonej i koperku,
  • żurek śląski z woreczka lub butelki,
  • śmietana18 %,
  • jajka ugotowane na twardo,

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności do jednego naczynia kładziemy mięso, zalewamy je wodą i gotujemy wywar, do którego dodajemy przyprawy. W drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z wywaru, a po ostygnięciu kroimy w mniejsze kawałki. Kolejno kiełbasę kroimy w plasterki. Kapustę po ugotowaniu odcedzamy, a po ostygnięciu mniej niż połowę drobno siekamy i dodajemy do wywaru mięsnego wraz z wodą z kapusty. Oczywiście, do potrawy możemy dolać jeszcze sok z kiszonej kapusty, ale nie przesadzamy z jego ilością, ponieważ wtedy żurek będzie zbyt kwaśny i nie będzie się naddawał do jedzenia. W dalszym etapie do garnka wrzucamy pokrojone mięso i kiełbasę i gotujemy przez 20-30 minut. Dodajemy w całości 2 ząbki czosnku i doprawiamy szczyptą majeranku. Potem dodajmy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wlewamy żur z butelki, chociaż potrawa wspaniale też smakuje na naturalnym zakwasie wykonanym samodzielnie w domu. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki i całość gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut. Żurek podajmy w głębokich talerzach razem z ugotowanym jajkiem przekrojonym na pół.

(Wpis przeczytało łącznie 263 osób, dziś było to 1 osób )