Ciekawe wina białe z różnych stron świata

białe winoWiodącymi terenami światowego winiarstwa są przede wszystkim : Francja, Włochy, Hiszpania, Stany Zjednoczone, Australia i Chile. Istnieją jednak inne kraje posiadające ciekawe uwagi na temat wina. Jednym z nich jest Kanada. Kraj ten jako obszar zyskuje inwestorów i przychylną opinię znawców wina. Rynek winiarski w Kanadzie jest na etapie dynamicznego rozwoju, a z roku na rok przybywa tam miłośników tego szlachetnego trunku. Kolejnym krajem o ciekawej historii w kontekście wina są Chiny. Sięga ona bowiem już XVI wieku p.n.e.

Wino jest napojem doskonale znanym na całym świecie. Towarzyszyło człowiekowi od zarania dziejów i robi to z wielkim powodzeniem do dnia dzisiejszego. Posiada ogromne znaczenie w kulturze i religii wielu krajów. W zależności od preferencji i możliwości jakość wina produkowanego w różnych zakątkach świata jest odmienna.
W ostatnich latach bardzo rozpowszechniły się tzw. wina z Nowego Świata. Są to regiony, w których produkuje się wina bardzo dobrej jakości. Korzystne warunki klimatyczne powodują, iż wino wytwarzane jest tam przez cały rok. Produkowane jest ono z wszystkich odmian winogron na wino. Fakt ten często spotyka się z krytyka ze strony koneserów wina. Kolejnym zarzutem z ich strony jest to, że niektóre wina smakują identycznie. Są bardziej konkurencyjne i cechuje je wyższa zawartość alkoholu niż w winach tradycyjnych. Nazywane są także „bombami owocowego smaku”.

Korzenie winiarstwa w Argentynie sięgają XVI wieku. Obecnie uprawia się tam 300 000 hektarów winorośli. Winnice rocznie produkują 14 milionów hektolitrów wina. Liczby te plasują Argentynę w czołówce światowych producentów win . Ustępują na tym polu jedynie miejsce takich potęg jak Francja, Włochy i Hiszpania. Statystyczny Argentyńczyk w ciągu roku spożywa około 70 litrów wina. Istnieją jednak spore zastrzeżenia co do jakości win sprzedawanych w tym kraju. Winiarze jednak stale udoskonalają produkcję swoich wyrobów, korzystając z pomocy z innych, bardziej doświadczonych w tej dziedzinie krajów. Najpopularniejszym argentyńskim szczepem jest Malbeca. Daje on mocne, ciemne i taniczne wina, oferujące spory potencjał do dojrzewania.

Winnice australijskie stanowią jedynie 2,3 % światowej produkcji wina. Jednak dzięki zmodernizowanej technologii produkcji winiarze z Australii są obecnie uznawani za najnowocześniejszych na całym globie. Początkowo Australia była znana na świecie z wytwarzania win likierowych typu sherry. Jednak wraz ze zmianami gustów konsumenckich rozpoczęła także produkcję win wytrawnych i to ze znakomitym skutkiem. Wraz z ta zmianą wina z tego regionu zyskały inna strukturę produkcyjną. Do najpopularniejszych australijskich szczepów należą : Shiraz, Chardonnay, Cabernet Savignon, Merlot oraz Semillon. Dzięki specyficznemu klimatowi wina z Australii charakteryzują się bogatym owocowym aromatem i głębokim smakiem.

Sercem przemysłu winnego Ameryki Południowej jest Chile. Najlepsze chilijskie wina są dziś wytwarzane z tradycyjnych szczepów francuskiego regionu Bordeaux. Są nimi : Cabernet Savignon, Savignon Blanc oraz Merlot. Czerwone wina z Chile są orzeźwiające i doskonale harmonizują się z wieloma potrawami. Posiadają klarowny, owocowy charakter, są dobrze zrównoważone i zawierają stosunkowo mało tanin. Większość z nich przeznaczona jest do spożycia po około trzech latach od czasu zebrania.

Nowa Zelandia znana jest głównie z produkcji produkcji win białych. Najpopularniejszym szczepem jest tutaj Savignon Blanc, a wina pochodzące z regionu Marlborough uważane są za jedne z najlepszych na świecie w swojej klasie. Doskonałe Merloty i Cabernet Savignon wytwarzane są w regionie Hawkes Bay.

Godnymi uwagi mogą być także wina pochodzące z Izraela. Tutaj regionem winiarskim, produkującym najlepsze wina są galilejskie Wzgórza Golan. Można dostrzec w nich nutkę koszerności.

(Wpis przeczytało łącznie 136 osób, dziś było to 1 osób )