Chrupiący pstrąg z piekarnika

Pstrąg jest coraz chętniej kupowaną rybą, tuż obok łososia, tuńczyka oraz dorsza. Właśnie z pstrąga możemy przygotować wiele smacznych dań, które mogą być serwowane zarówno osobom starszym, jak i dzieciom. Pstrąg jest rybą nie tylko apetyczną, ale przede wszystkim niezwykle zdrową, gdyż zawiera w swoim składzie spore ilości cennych składników odżywczych. Pstrąg zawiera wiele witamin oraz mikropierwiastków, w tym jest między innymi bogatym źródłem selenu oraz jodu. Pstrąga można podawać na wiele różnych sposobów, zarówno go gotując, jak i smażąc.

Dietetyczna gotowana ryba z warzywami na pewno będzie daniem lekkim oraz niskokalorycznym, ale pstrąga możemy również grillować bądź upiec w specjalnym rękawie. Zdrowa pieczona ryba w rękawie może być świetną propozycją na danie dla osób przebywających właśnie na diecie odchudzającej. Natomiast ci, którzy nie liczą kalorii, mogą sobie pozwolić na zjedzenie pysznego pstrąga z piekarnika.

Przepis na pstrąga z piekarnika jest dość prosty, więc danie to przygotuje nawet początkująca pani domu. Rybę na początku należy starannie umyć i osuszyć. Następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Można również wykorzystać swoje ulubione przyprawy, po czym skropić rybę kilkoma kroplami soku z cytryny.

W ten sposób przygotowuje się właściwie większość ryb, tak przyrządzimy więc także potrawy ze świeżego łososia czy takie dania, jak tuńczyk z makaronem na ciepło lub smażona panga w panierce lub cieście naleśnikowym. Pstrąg jest jednak z całą pewnością rybą wyjątkową w swoim smaku, o czym przekona się każdy, kto tylko po nią sięgnie. Przygotowanego pstrąga układamy na natłuszczonej blaszce, skrapiając go jeszcze oliwą z oliwek.

Pieczemy w piekarniku przez około piętnaście, dwadzieścia minut. Chrupiący pstrąg z piekarnika najlepiej będzie smakował z sosem oraz z ziemniakami. Sos również możemy przyrządzić całkiem sami. Potrzebne nam będą do tego celu pomidory, cebula oraz papryka.

Wszystkie składniki drobno kroimy, po czym wkładamy do garnka i wlewamy pół szklanki półsłodkiego wina czerwonego. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym zagotowujemy. Pstrąg doskonale komponuje się z ziemniakami i z takim sosem, możemy więc mieć pewność, że danie podane właśnie w ten sposób będzie absolutnie wyśmienite.

Pstrąg z piekarnika może pojawić się zarówno jako danie obiadowe, jak i może zostać podany na kolację. Potrawa jest prosta oraz w miarę szybka w przygotowaniu, więc na pewno poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz.

(Wpis przeczytało łącznie 352 osób, dziś było to 1 osób )