Ciasto czekoladowe z burakami

Nietypowo, oryginalnie, inaczej. Kuchnia nie lubi monotonni. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na smakowite ciasto czekoladowe. Czym różni się ono od innych deserów? Obok czekolady jego głównym składnikiem są… buraki. Proszę się nie dziwić i nie kręcić nosem. Skoro można przygotować zupę z pomarańczy i placek marchewkowy, który smakiem nie odbiega od słodkiego biszkoptu, dlaczego by nie spróbować ciasta z buraczków?

Deser z buraczków, których w cieście praktycznie nie czuć. Placek jest za to intensywnie czekoladowy. Słodki i ciężki, ale naprawdę smakowity. Przepis polecam nie tylko fankom nowatorskich pomysłów gastronomicznych, ale także wszystkim tym, którzy lubią dobrze zjeść i nie boją się kulinarnych wyzwań. Tego naprawdę warto się podjąć. Obok soku z buraków, czerwonego barszczu, kremu z ćwikły i surówek z buraków jest także inne, dużo bardziej słodkie tanie „buraczane”. To ciasto czekoladowo- buraczkowe, któremu poświęcony jest właśnie ten artykuł.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z burakami?

Składniki: 250 gram słodkiej czekolady, 3 jajka, 200 gram cukru, opakowanie cukru waniliowego, 100 ml oleju, 500 gram zmielonych migdałów (ewentualnie mogą być także orzechy), 100 gram dobrej mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć łyżeczki sody, jeden średni burak.

Przygotowanie: Do rondelka wlać wodę. Zagotować. Czekoladę podzielić na kawałki, rozpuścić w misce ulokowanej nad rondelkiem z zagotowaną wodą. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać do masy olej, miksować. Mąkę połączyć z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać sodę. Wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę, zamieszać. Buraka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, tak, jak do tartej ćwikły. Odcisnąć i dodać do masy, jeszcze raz pomieszać.

Przygotować formę do tortownicy. Rozłożyć na niej papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać szerokim nożem. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Podawać udekorowane bitą śmietaną i płatkami migdałami.

(Wpis przeczytało łącznie 112 osób, dziś było to 1 osób )