Ciasto Marysieńka

placek marysieńkaWiększość z nas lubuje się w rozmaitych słodkościach, deserach i słodyczach. Uwielbiamy ciasta, ciasteczka i to one towarzyszą nam i urozmaicają każdą imprezę i uroczystość. Na przyjęciach imieninowych na stole pojawiają się pyszne ciasta o różnych smakach, rodzajach o dodatkach. Częstym „gościem” na stole imieninowym jest ciasto o dźwięcznej nazwie „marysieńka”.
Ciasto to jest popularne jak i popularne jest imię Maria a tym samym jej uroczystość imienin, które obchodzone jest aż sześćdziesiąt dwa razy w roku. Zapewne stąd popularność ciasta i jest niemal tradycją aby pojawiało się na stołach jubilatek.
Jak samodzielnie zrobić to pyszne ciasto?

Imię Maria to jedno z najbardziej popularnych i modnych imion, a osoba o tym imieniu charakteryzuje się lojalnością, realnym stąpaniem po ziemi, uczciwością, obowiązkowością i pracowitością. Kobiety o tym imieniu są nieco zamknięte w sobie ale nader wszystko chętne są do opieki i udzielaniu pomocy innym. Kochają i są kochane. Czy imię Maria jest obecnie popularne? Popularność imienia  a przede wszystkim ciepłego jego zdrobnienia „Marysia, Marysieńka” być może spowodowało, iż zostało wymyślone ciasto o tym samym zdrobnieniu po części oddające ukazując najlepsze i najsłodsze cechy charakteru kobiet spod tego imienia.

Ciasto marysieńka jest idealne na uroczystości. Składa się ono z ciasta oraz kremu wraz z dodatkami.

Przepis a ciasto: ubić białka dodając cukier oraz żółtka. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Mieszać, a następnie włożyć do piekarnika i upiec do 180 stopni. Upieczone ciasto przekroić i przełożyć na dwie blachy.

Masa orzechowa: ubić białka na sztywno, dodać orzechy, miód i mieszać. Gotową masę upiec.

Krem: utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na masę. Dodać mleko i mąkę ciągle mieszając. Przygotować budyń i dodawać do niego margarynę. Ciasto: ciasto, krem, masa, krem, ciasto.

Na wierzch drugiej warstwy ciasta wylać przygotowaną masę krówkową a na koniec posypać prażonymi migdałami.

Ciasto marysieńka wygląda pięknie i bardzo apetycznie, dzięki czemu staje się smakowitą atrakcją każdej uroczystości. Co więcej, świetnie nadaje się do spożycia zarówno w ciepłe, letnie dni jak i chłodniejsze, zimowe wieczory. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom.

(Wpis przeczytało łącznie 148 osób, dziś było to 2 osób )