Co można przyrządzić na grillu?

W pejzaż wiosenno – letni naszego kraju, na stałe wpisały się już grille.Grillować można nie tylko kiełbasę i karkówkę..

Wraz z nastaniem cieplejszych, słonecznych dni, w ogródkach, na działkach, balkonach i tarasach, słychać śmiechy, rozmowy, a w powietrzu unosi się przyjemny zapach dymu i aromatycznych potraw.

Przy grillach spotykają się młodzi i starsi, całe rodziny, przyjaciele, sąsiedzi. Już dawno przestała to być tylko jedna z metod przyrządzania potraw, a grillowanie stało się sposobem spędzania wolnego czasu, rodzinnych spotkań. Rozmowy, żarty, muzyka, ale nadal ważnym elementem są podawane dania.

Grillowanie zamienia się ostatnio w prawdziwą ucztę. Znani i cenieni szefowie kuchni podają coraz to nowe, bardziej wymyślne, egzotyczne przepisy na potrawy z grilla. Bo już dawno tradycyjna kiełbasa z grilla, choć nadal cieszy się ogromna popularnością i piecze się niemal na każdym ruszcie, to jednak musi ustąpić miejsca także innym daniom.

Mimo zmieniających się mód, różnego rodzaju mięsa nadal pozostają głównym elementem udanego grillowania. Kiełbasa, karkówka, grillowane żeberka na tysiące sposobów, to właśnie po nie najchętniej sięgają Polacy w ciepłe wieczory spędzane przy grillu. Gotowe przyprawy do mięs na grilla, dostępne w każdym sklepie ułatwiają zadanie i podnoszą atrakcyjność potraw. Na walory smakowe dodatnio wpływają także różne marynaty do mięs grillowanych, które nadają im specyficznego smaku. W zależności od upodobań, mogą one nadać potrawie słodyczy, pikanterii lub wyrazistości. Przy pomocy marynaty możemy przyrządzić także pyszną łopatkę i golonkę z grilla, na ostro lub na słodko.

Miłośnicy mięsa drobiowego mogą przyrządzić chrupiące skrzydełka i udka z kurczaka. Jednak na grilli można przyrządzać nie tylko dania mięsna. Coraz więcej osób przekonuje się, że na grillu można przyrządzić także doskonałe owoce morza, a grillowane krewetki, homar lub ryby, smakują o niebo lepiej i są mniej kaloryczne od mięs.

Na ruszcie od grilla, z powodzeniem możemy umieścić także warzywa: pomidory, kukurydze, cebulę, ogórki, paprykę, bakłażana i wiele, wiele innych. Grillowane warzywa mogą posłużyć jako główne danie lub, razem z sałatkami warzywnymi służyć jako dodatek do dań z grilla. Aromat mięs podkreślimy także za pomocą odpowiednich sosów i dodatków do potraw, takich jak aromatyzowane masło, pieczywo czosnkowe, dipy.

Jeśli natomiast chcemy zabłysnąć przed znajomymi niecodziennym deserem w upalne dni, doskonałym daniem będą grillowane owoce: gruszki, brzoskwinie, banany, jabłka, z dodatkiem lodów. Jak widać, grillować mogą nie tylko miłośnicy mięsnych potraw, tradycyjnej karkówki czy kiełbasy, ale także ci, którzy preferują dania wegetariańskie i lekką kuchnię.

(Wpis przeczytało łącznie 90 osób, dziś było to 1 osób )