Modna i coraz bardziej popularna na świecie i w Polsce kuchnia molekularna z roku na rok zyskuje nowych amatorów. Wbrew mylnej i powszechnej opinii nie jest to jednak kuchnia przesycona substancjami chemicznymi szkodliwymi dla zdrowia, a dietetyczna, efektowna i co najważniejsze smaczna i awangardowa sztuka kulinarna, powstała z połączenia gastronomii i najnowocześniej nauki.
W kuchni molekularnej wykorzystuje się nie tylko specjalistyczną wiedzę naukową z zakresu fizyki i chemii, ale również nowoczesny sprzęt techniczny oraz substancje, takie jak chociażby… ciekły azot, wykorzystywany chociażby do przygotowywania owocowych lodów.
Wszystko to, by wyczarować nowe – zjawiskowe, nietuzinkowe potrawy o różnorodnym, bogatym i wyrazistym smaku i podać je w sposób oryginalny i niezwykle awangardowy.
Twórcą współczesnej kuchni molekularnej był sir Benjamin Thompson, zaś sam termin „kuchnia molekularna” wprowadzili w końcu lat 80. ubiegłego stulecia węgierski fizyk Nicholas Kurti wraz z francuskim chemikiem Herve Thisem. Obecnie, najsłynniejszym mistrzem kuchni molekularnej jest Ferran Adria, z pochodzenia Hiszpan, prowadzący restaurację El Bulli oraz The Fat Duck.
Kuchnia molekularna wykorzystuje produkty świeże i naturalne, jednakże do ich obróbki wykorzystuje nowoczesną technologię. Mistrzowie kuchni posługują się więc specjalnymi pojemnikami próżniowymi, ciekłym azotem, ultradźwiękami, laserami oraz urządzeniami służącymi do beztłuszczowego pieczenia w bardzo krótkim czasie. Kuchnia molekularna rezygnuje również ze smażenia, zatem potrawy są bardzo zdrowe i niskokaloryczne, odpowiednie nawet dla osób ściśle przestrzegających diety.
Co więcej, dzięki specjalistycznym zabiegom, produkty wykorzystywane w kuchni molekularnej mogą nierzadko zaskakiwać swoją konsystencją, wyglądem czy nawet smakiem i zapachem. Spotkamy się tutaj bowiem z owocowym kawiorem, kandyzowanymi oliwkami czy makaronem z sosem w… kapsułkach.
Molekularne potrawy, napoje i desery okazują się jednak nie tylko bardzo efektowne na talerzu, ale i zaskakujące pod względem smakowym. Specjalny rodzaj obróbki wydobywa bowiem cały bukiet smakowy i zapachowy potrawy, a użyte przyprawy i produkty dodają daniom niesamowitego, niezastąpionego charakteru.