Do jakich dań pasuje mizeria?

mizeria-z-ryba-i-fyrtkamiMizeria to wszystkim powszechnie znana sałatka obiadowa, którą można serwować do rozmaitych dań. Mizerię przyrządza się zazwyczaj ze świeżych ogórków, łącząc je ze śmietaną, maślanką lub jogurtem. To jednak nie jedyny sposób na przygotowanie pysznej mizerii obiadowej.

Mizeria wybornie smakuje także na słodko, kwaśno lub słono, więc można do niej dodawać wiele rozmaitych składników, takich jak czosnek, cukier czy sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Wybór składników powinien być jednak uzależniony przede wszystkim od rodzaju dania obiadowego, do którego chcemy podać mizerię.

Latem najlepiej sprawdza się orzeźwiająca mizeria, którą można przyrządzać z dodatkiem liści mięty. Równie odpowiednia będzie mizeria dietetyczna z jogurtem lub oliwą, którą można serwować chociażby do młodych ziemniaków. W ten sposób stworzymy pyszny oraz pełnowartościowy obiad, warto bowiem wiedzieć, że zarówno młode ziemniaki, jak i świeże ogórki mają wiele cennych składników odżywczych.

Jeśli nie chcemy, aby nasza mizeria miała zbyt dużo kalorii, wówczas wystarczy klasyczną śmietanę 18% zastąpić na przykład jogurtem lub maślanką o niskiej zawartości tłuszczu. W ten sposób można przygotować mizerię, która będzie zawierała nawet czterokrotnie mniej kalorii. Mizeria będzie wyśmienicie smakować także z pieczonymi ziemniaczkami oraz z porcją mięsa. Do potraw grillowanych można serwować zarówno klasyczną mizerię ze śmietaną, jak i sałatkę ogórkową po węgiersku z cebulą i papryką. Taki obiad będzie pysznym posiłkiem dla całej rodziny, który sprawdzi się zarówno w ciepłe, jak i w nieco chłodniejsze dni.

Chociaż mizeria kojarzy nam się z typowo letnią sałatką, to jednak można ją podawać również zimą. Oczywiście wówczas trudno jest dostać świeże ogórki, ale w roli mizerii doskonale sprawdzą się ogórkowe sałatki ze słoika. Warto więc w sezonie ogórkowym przygotować takie przetwory, zwłaszcza, że ogórki latem należą do najtańszych warzyw dostępnych na rynku. Sałatka do słoików bez octu z ogórków i marchewki czy sałatka ogórkowa z musztardą, curry, chilli, przecierem pomidorowym będą doskonałymi dodatkami do rozmaitych dań obiadowych.

Mizerię z kiszonych ogórków można podawać między innymi do mięs, pieczonych ryb oraz ziemniaków. Mizeria doskonale sprawdza się także jako przystawka, niekoniecznie więc zawsze musi pojawiać się w roli sałatki obiadowej. W ten sposób podawane są także greckie tzatziki, typowo śródziemnomorskie przybranie. Jeśli nie wiesz, z czym serwować greckie tzatziki, możesz je podawać po prostu z lekko przyrumienionym pieczywem. Ten grecki dip doskonale smakuje także z daniami smażonymi, pieczonymi oraz grillowanymi.

(Wpis przeczytało łącznie 4 630 osób, dziś było to 7 osób )