Domowe konfitury do mięs krok po kroku

konfitura jarzębinowaDomowe przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim jednak są znacznie zdrowsze niż te, które można kupić w sklepie. Ponadto są smaczniejsze. Mimo iż przygotowywanie domowych przetworów może być czasochłonne, to wiele pań chętnie się tego właśnie zadania podejmuje. Zdecydowanie można powiedzieć, że domowe konfitury są bardziej odżywcze. Jest wiele argumentów, które przemawiają za samodzielnym przygotowywaniem konfitur, wymienić tutaj należy również konfitury do mięs. Jakie są pomysły na konfitury do mięs?
Jedną z propozycji takich konfitur jest ta, którą przyrządzić można z jarzębiny.

Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1,5 kg cukru,
  • 4-5 dużych jabłek,
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 szklanki wody.

Po zgromadzeniu wszystkiego co niezbędne, można zabrać się za przygotowywanie pysznej konfitury według domowej receptury z jarzębiny, którą zwykło się podawać do mięs. Jarzębinę myjemy (pamiętajmy jednak, aby nie zbierać tej, która znajduje się blisko ulicy), następnie obieramy z szypułek. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. kwadrans. Następnie należy odlać wodę, zalać jarzębiną świeżą konfiturą i znowu gotować. Stopniowo dodajemy cukier. Jabłka natomiast obieramy i kroimy w drobną kostkę, można również zetrzeć na tarle o dużych oczkach. Owoce dodajemy do jarzębiny i mieszamy. Całość studzimy i jeszcze raz gotujemy do momentu wrzenia, czynność tę należy powtórzyć jeszcze dwa razy (łącznie jabłka z jarzębiną należy gotować 4 razy). Na zakończenie konfitury przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przyrządzona konfitura z jarzębiny będzie idealnym dodatkiem do mięs.
Kolejną smaczną konfiturą stosowaną do mięs jest ta, którą przyrządzamy z żurawiny.

Składniki potrzebne do jej przygotowania to:

  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru

Warto tutaj wspomnieć, że konfitura żurawinowa jest bardzo zdrowa, a także bogata w witaminę C. Żurawiny myjemy i wkładamy do rondla. Następnie lekko rozgniatamy, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Sok powinien odparować, a masa pozostać szklista i gęsta. Konfitura jest już gotowa, można zatem włożyć ją do słoików. Następnie słoiki kładziemy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Konfiturę żurawinową można podawać jako dodatek do mięs pieczonych oraz drobiu.
Domowe dżemy i  konfitury są bardzo smaczne i zdrowe. Można także pokusić się o samodzielne przygotowanie keczupu, to kolejny pyszny dodatek obiadowy i nie tylko. To główne argumenty, które przemawiają za samodzielnym ich przyrządzaniem. Można również dodać, że podawane z różnego rodzaju mięsami będą stanowiły wykwintne danie obiadowe.

(Wpis przeczytało łącznie 77 osób, dziś było to 1 osób )