Frytki i chipsy to najczęściej wybierane przekąski, na przyjęcia, spotkania towarzyskie albo po prostu na rodzinne oglądanie filmu. Te ziemniaczane zakąski cieszą się popularnością, ze względu na kuszący smak, a w przypadku frytek także z uwagi na możliwość szybkiego ich przygotowywania. Dzisiaj możemy kupić gotowe frytki, które krótko podgrzewane w piekarniku, są błyskawicznie gotowe do podania. Samodzielnie także można przygotować domowe frytki bez konieczności doglądania ich. Wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je w słupki, umyć, wrzucić na moment do zimnej osłodzonej wody. Następnie odsączyć, skropić obficie olejem rzepakowym, posypać ulubionymi przyprawami a na koniec rozłożyć cienką warstwą na blaszkach i upiec w piekarniku. Prawda, że szybki sposób na smaczną przekąskę? Potem można zajadać się do woli a najlepiej smakują one oczywiście z ketchupem. Najłatwiej przynieść go ze sklepu w formie gotowej, ale znacznie smaczniejszy i zdrowszy jest domowy sos pomidorowy do frytek.
Podobnie jak do sałatek, także i do ziemniaczanych zakąsek, przygotowujemy dressingi jogurtowe, ziołowe sosy z oliwą i cytryną, a szczególnie sos grecki będzie pasował do chrypiących chipsów i frytek.
Łatwy sos pomidorowy do frytek i chipsów tortilla
Składniki:
Średni kubeczek jogurtu greckiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
Sól, pieprz i szczypta ostrej czerwonej papryki
Wszystko mieszamy dokładnie i schładzamy przed podaniem.
Ziołowo-czosnkowy dressing do frytek
Składniki:
4 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta oregano
Szczypta bazylii
Łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
Zmiażdżony czosnek mieszamy z jogurtem i ziołami a następnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sos z serkiem homogenizowanym do chipsów
Składniki:
Naturalny twarożek homogenizowany ok 1 szklanki
Śmietana lub jogurt naturalny pół szklanki
Posiekany szczypiorek
Posiekana natka pietruszki
Odrobina świeżego koperku
Sól i pieprz.
Serek i śmietanę lub jogurt należy dokładnie rozmieszać na gładką masę. Kolejno dodajemy zieleninkę i doprawiamy na koniec.
Domowy ketchup
Składniki:
0,5 kg pomidorów 1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu
3 łyżki przecieru pomidorowego
Sól i pieprz do smaku
Obrane ze skórki pomidory, należy pokroić w kostkę i rozdrobnić mikserem. Skórkę najłatwiej zdjąć sparzając pomidory wrzątkiem. Posiekana drobno cebula zostanie uduszona na oliwie. Pomidory wraz z octem, cukrem i przecierem pomidorowym dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie na małym ogniu smażymy przez godzinę, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Pamiętamy o mieszaniu by całość się nie przypaliła, bo to sprawi, że sos będzie miał nieprzyjemny posmak. Po ugotowaniu można jeszcze raz rozdrobnić całość. Przełożyć do miseczki, poczekać aż wystygnie i podawać wraz z frytkami.