Drożdżowa strucla z marmoladą

Na rodzinne święta lub inne, równie ważne okazje warto samodzielnie upiec smakowite ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno najmłodszym domownikom, jak i zaproszonym gościom.

Poniżej przedstawiamy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na samodzielne przygotowanie w domu wyśmienitej strucli drożdżowej z dżemem lub słodką marmoladą. Zapraszamy więc do lektury i własnych eksperymentów kulinarnych.

SMAKOWITA STRUCLA Z MARMOLADĄ
składniki: 60 dkg mąki, 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 5 dkg drożdży, 2 żółtka, 2 łyżki masła, słoiczek marmolady (truskawkowej, wiśniowej lub śliwkowej), odrobina soli
sposób przygotowania: mąkę połączyć z drożdżami, cukrem i mlekiem. Posolić do smaku, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie dodać całe jajka i żółtka i wyrobić na jednolitą masę. Stopniowo dodawać rozpuszczone masło i zostawić jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie podzielić ciasto na dwie równe połowy i rozwałkować je w prostokąty. Posmarować marmoladą i ciasno zrolować. Struclę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Drugą część świątecznego ciasta zetrzeć na wierzch w formie kruszonki (na tarce o grubych oczkach) i piec przez 45 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

PYSZNA STRUCLA Z POWIDŁEM PORZECZKOWYM
składniki: 25 dkg mąki, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 2 całe jajka, łyżeczka drożdży, słoiczek konfitury porzeczkowej, cukier puder, szczypta soli
sposób przygotowania: drożdże wymieszać z letnim mlekiem i łyżką cukru. Przelać do przesianej wcześniej mąki, wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i utrzeć na jednolitą masę z pozostałym cukrem i jajkami. Lekko posolić i dodać do ciasta drożdżowego. Odstawić na kolejne kilka minut, po czym rozwałkować. Posmarować konfiturą ciasto i ciasno zawinąć. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.

DROŻDŻOWA STRUCLA Z POWIDŁEM I ORZECHAMI
składniki na ciasto: 25 dkg mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, kostka masła, łyżeczka drożdży, 1 całe jajko, 2 żółtka, 3 łyżki śmietany, łyżeczka cukru waniliowego, łyżka skórki cytrynowej, odrobina soli
składniki na masę: słoiczek konfitury śliwkowej, 20 dkg zmielonych orzechów włoskich, pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki rumu
składniki na lukier: 2 łyżki cukru pudru, łyżka rumu, sok z połówki cytryny
sposób przygotowania: składniki na masę wymieszać. Przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem. Drożdże połączyć z cukrem i dodać do mąki. Następnie wbić jajka, dodać śmietanę, cukier zwykły i cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować w prostokąt. Posmarować białkiem jajka i przełożyć masę. Ciasto ciasno zrolować i piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Składniki na lukier dokładnie wymieszać i oblać ciasto po uprzednim wystudzeniu.

Smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 69 osób, dziś było to 1 osób )