Francuska zupa cebulowa z serem

zupa cebulowa

Trzeba powiedzieć o tym, że w rodzimej kuchni nie brakuje wspaniałych zup, które są sycące, pożywne i wspaniale pachną oraz rewelacyjnie smakują. Z pewnością, najczęściej przyrządzane są w oparciu o świeże warzywa, czasami owoce i mięsny wywar, do których dodawane są aromatyczne przyprawy i zielenina. Oczywiście, nie wszystkie z nich są pochodzenia polskiego, ponieważ w naszym menu możemy odnaleźć mnóstwo inspiracji kuchnią czeską, włoską, niemiecką czy choćby francuską. Przykładowo możemy tu wymienić znakomitą francuską zupę cebulową, która podawana jest razem z serem Gruyere.

Na uwagę zasługuje fakt, że krem cebulowy jest przyrządzany dwustopniowo. Najpierw jest gotowany bulion, którego podstawą jest duszona cebulka. Później uzyskana zupa jest zapiekana z grzankami oraz serem Gruyerre i podawana od razu na gorąco. Nie ulega wątpliwości, że francuskie danie jest przepyszne, smakuje wybornie i naprawdę trudno mu się oprzeć. Poza tym, może pełnić ono funkcję dania obiadowego, choć nierzadko też jest serwowane podczas uroczystości rodzinnych, np. wesel. Przede wszystkim, doskonale rozgrzewa podczas chłodnych dni, ponieważ ważnym jej składnikiem jest białe wino, powszechnie wykorzystywane w francuskiej kuchni. Musimy też wspomnieć o tym, że przygotowanie tej pysznej potrawy zajmuje niemało czasu, ale z drugiej strony warto ją przyrządzić, ponieważ dzięki niej w naszej kuchni nie będzie wiać nudą. Ponadto, z racji tego, że w składzie potrawy znajduje się alkohol zupy nie powinny jeść małe dzieci.

Przepis na francuską zupę cebulową z serem

Składniki:

  • 5 dużych cebul,
  • 100 gmasła,
  • 2 łyżki tartego sera Gruyere,
  • łyżka mąki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 litryesencjonalnego rosołu (ew. wywaru z warzyw),
  • szklanka białego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • szałwia,
  • liście laurowe
  • pieczywo na grzanki.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności obieramy cebulę ze skórki, dokładnie ją myjemy i kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, kładziemy na nią pokrojoną cebulę i smażymy. W dalszej kolejności dodajemy zioła oraz posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dalej dusimy. Dodajemy odrobinę mąki, aby zagęścić potrawę. Całość zalewamy winem i podlewamy niewielkiej ilości rosołem. Kolejno zupę przelewamy do garnka, najlepiej tego, w którym będziemy od razu zapiekać smaczne danie. Wlewamy do naczynia pozostałą część rosołu i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Pieprzymy i solimy do smaku. Na wierzchu kładziemy podsmażone na maśle kromeczki chleba. Posypujemy zupę startym żółtym serem Gruyere. Całość zapiekamy przez ok. 20 minut. Podajemy na gorąco.

(Wpis przeczytało łącznie 179 osób, dziś było to 1 osób )