Francuskie paszteciki z łososiem wędzonym

paszteciki-francuskiePewnie wielu z nas w ciągu dnia napada ochota by coś szybko przegryźć. Słone przekąski są niezdrowe, sałatka, owszem może być, ale mało sycąca, natomiast na przygotowanie dania nie zawsze jest czas lub zwyczajnie nie możemy się wyrwać z pracy by pójść zjeść coś bardziej konkretnego. Dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie wcześniej w domu pasztecików z ciasta francuskiego. Gotowe można kupić w każdym sklepie, a po przyniesieniu do domu, zawijamy w nie dowolny farsz i voilà! można zabrać ze sobą na lunch do biura; smaczne paszteciki z mięsem mielonym lub zawijasy w cieście ze szpinakiem. Niewiele trudu a tyle przyjemności, kiedy dopada nas mały głód i potrzeba wrzucenia czegoś bardziej konkretnego na tak zwany ruszt.

Trzeba przyznać, że pod tym względem klasyczne kapuśniaczki czy domowe paszteciki z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych. Nie mówiąc już o tym, że wśród wielu przepisów, także co wybredniejsi smakosze znajdą pomysły na oryginalne przygotowanie pasztecików. Jednym z nich są paszteciki z łososiem wędzonym.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie wędzonego łososia
  • 200 gram białego kremowego twarożku lub innego ulubionego sera
  • pół małego kubeczka śmietany 12%
  • 1 jajko
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • suszone zioła, natka pietruszki
  • sól i pieprz ziołowy

Serek wraz z ziołami, cytryną, śmietaną i musztardą oraz solą i pieprzem dobrze wymieszać lub użyć do tego blendera. Ciasto francuskie należy wyjąć rozłożyć i powycinać z niego niezbyt duże kwadraty na każdym z nich układać po dość dużym kawałku łososia, dodawać twarożek a następnie zlepiać ciasto w trójkąty. Ostatnia faza to pieczenie w nagrzanym do temperatury 200stopni piekarniku. Wystarczy im mniej więcej 15 min.

To zdrowa i smaczna przekąska. Jeśli użyjemy niezbyt tłustego twarożku to kaloryczność pasztecików zmniejszy się, co zatem spowoduje, że nawet osoby na diecie mogą się na nie skusić od czasu do czasu.

Innym sposobem na paszteciki z łososiem wędzonym jest oto ten przepis:
Składniki:

  • łosoś wędzony ok. 200g
  • opakowanie śmietany kwaśniej 18 %
  • dużo szczypiorku
  • sól i pieprz
  • opakowanie gotowego do rozwałkowania ciasta francuskiego

Łososia należy podsmażyć w śmietanie na patelni. Wcześniej kroimy go w małe kawałki. Cała obróbka nie powinna trwać dłużej niż 5 min. Na koniec dodajemy szczypiorek. Całość powinna się nieco zagęścić. Doprawiamy też solą i pieprzem do smaku. Z ciasta wykrawamy kwadraty wielkości 8×8 cm, nakładamy na nie farsz z łososiem i zwijamy w rulon każdy kawałek. Paszteciki należy piec w temp. 200 stopni przez 20 min.

(Wpis przeczytało łącznie 157 osób, dziś było to 1 osób )