Golonko po śląsku

golonka-po-slaskuKuchnia Ślązaków słynie z dań mięsnych. Jak cała tradycyjna polska kuchnia może poszczycić się przepisami na typowe potrawy z mięsem. Przykładem są tutaj rolady z mięsa wołowego, karminadle z mięsa mielonego no i nie można zapomnieć o golonce. Ponieważ w kuchni śląskiej jest wiele naleciałości zza naszej zachodniej granicy, nikogo nie dziwi umiłowanie dla tego dania. Kuchnie niemiecka, czeska i śląska mają wspólne potrawy a nawet wiele nazw stosowany w naszym kraju zostało przejętych i są używane także w tych krajach sąsiadujących. Jedzenie po prostu nie zna granic, okazuje się, że z połączenia wielu kultur, prostych składników, można otrzymać przepyszne dania.

Golonka po śląsku
Czym różni się ona od golonki serwowanej w innych regionach naszego kraju? Sekret kryje się w połączeniu składników, jak też użyciu dodatków z jakimi jest serwowana. Musi być też zrobiona przy użyciu dobrego piwa a więc do dzieła!

Składniki:

  • 2 golonki do ok. 1 kg
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 3 cebule
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: pieprz, tymianek, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Golonki należy oporządzić, następnie natrzeć solą. W rondlu roztapiamy smalec i obsmażamy golonki z każdej strony na złoty kolor. Po chwili dorzucić pokrojone w grube krążki cebule i jeszcze przez moment podpiekać. Po 5 minutach podlać wodą i dodać pół szklanki piwa a potem dusić pod przykryciem. Dodajemy także liść laurowy i ziele angielskie. Golonki muszą się dusić przez prawie 1,5 godziny, przez ten czas należy uzupełniać wodę w rondlu oraz dolewać piwa. Kiedy mięso będzie miękkie, należy wyjąć golonki z wywaru ułożyć na brytfannie oprószyć tymiankiem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, po czym włożyć do piekarnika by tam się jeszcze opiekły. Podaje się je obowiązkowo z musztardą i tartym chrzanem, najlepiej domowej roboty. Golonka wyśmienicie smakuje także z gotowaną, kwaśną kapustą, ziemniakami lub po prostu pajdą świeżego chleba.

Powszechnie znana golonka, na śląsku nazywana jest jako golonko. To jedno z najpopularniejszych śląskich dań. Łatwa w przygotowaniu, wcale nie jest tak tłusta jak niektórzy uważają. Warto posmakować nie tylko golonki z grilla, ale także duszonej po śląsku.

(Wpis przeczytało łącznie 224 osób, dziś było to 9 osób )