Gotowana kukurydza w kolbach

Z pewnością wielu z nas okaże się amatorami smacznej kukurydzy, przyrządzanej na rozmaite sposoby. Bez wątpienia jednym z popularniejszych jest prażenie ziaren lub gotowanie całej kolby. Jak jednak samodzielnie ugotować kukurydzę, by jej smak nie odbiegał od znanych nam przekąsek?

Gotowaną kukurydzę bardzo często serwuje się latem, najczęściej podczas plenerowych imprez czy wydarzeń kulturalnych. Również wakacyjnych kurortach na ulicach z pewnością dostrzeżemy specjalne maszyny, w których gotuje się całe kolby. Jak jednakże przygotować taką kukurydzę w domu, by stanowiła zdrową i smaczną przekąskę lub dodatek do dań głównych?

Aby przyrządzić pyszną kukurydzę w wodzie, należy na początek wybrać odpowiednią kolbę. Jej ziarna powinny być intensywnie żółte,wtedy bowiem kukurydza jest odpowiednio dojrzała. Kolby, kupione w sklepie powinniśmy więc gotować w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż około 4-5 minut, aby ziarenka całkowicie się nie rozgotowały. Optymalnie, powinny one gotować się do znanej z przygotowywania makaronu formy „al dente”.

Jednakże, wiele przepisów sugeruje również użycie niewielkiej ilości cukru podczas gotowania. W ten sposób ziarna kukurydzy będą optymalnie chrupiące i delikatne, a przekąska z powodzeniem trafi w gusta najmłodszych. Niektórzy sugerują również gotowanie kolb nie w wodzie, ale w mleku, dzięki któremu kukurydz nabiera bardzo ciekawego smaku.

Kukurydzę można więc gotować zarówno w zwykłym garnku, jak i przygotować w mikrofalówce, w której w kilka minut wszystkie ziarenka równomiernie zmiękną. Przygotowywana w mikrofali kukurydza powinna być umieszczona w naczyniu, w którym znajdzie się odrobina wody oraz niewielka ilość masła. Czas gotowania w tym przypadku to mniej więcej 5-7 minut. Zależnie od naszych upodobań, gotową kukurydze możemy podawać na kilka sposobów – z solą, cukrem czy nawet ostrą papryką w proszku. Plastry kolby wraz z ziarenkami świetnie nadają się również na pomysłowe szaszłyki z grilla.

Ugotowaną kukurydzę najlepiej podawać z płatkiem masła i dodatkiem soli. Nie powinniśmy jednakże przesadzać z solą, szczególnie jeśli podajemy gotowaną kukurydze dzieciom. Na bardziej wykwintne okazje gotowaną kolbę kukurydzy z powodzeniem możemy serwować z odrobiną startego, twardego sera żółtego (najlepiej parmezanu) lub z posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem.
Gotowana kukurydza może również stanowić oryginalny, pomysłowy, ale przede wszystkim pyszny dodatek do dań głównych. Możemy wiec miękką kolbę delikatnie grillować lub zapiec w piekarniku, nadając jej więcej chrupkości. Śmiało możemy również wykorzystać pojedyncze ziarna, oddzielone od kolby, na przykład do sałatek czy kanapek.

Aby zrobić pyszną kukurydzę na grillu, wystarczy owinąć kolbę w folię aluminiową i zapiekać z każdej strony przez mniej więcej pół godziny. Świetnie sprawdzą się tutaj również naturalne liście kukurydzy, w które możemy owinąć kolbę zamiast folii spożywczej.

(Wpis przeczytało łącznie 123 osób, dziś było to 1 osób )