Gyros z łopatki

Nie ulega wątpliwości to, że większość osób bardzo lubi różnego rodzaju sałatki, które mogą być serwowane jako przystawki podczas uroczystości rodzinnych. Przede wszystkim, są one smaczne, lekkostrawne i chętnie spożywają je nie tylko dorośli, ale także i dzieci. Warto wspomnieć o tym, że w ostatnim czasie wielkim zainteresowaniem cieszy się sałatka gyros, która swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza przyprawie, od której pochodzi jej nazwa. Dlatego w starciu z nią klasyczne sałatki, zwłaszcza jarzynowe nie mają najmniejszych szans, ponieważ znudziły się już większości osób.

Trzeba zwrócić uwagę na to, że ważną rolę odgrywa także wybór mięsa, na bazie którego będzie przygotowana zakąska. Z pewnością, godna polecenia jest tu łopatka, zwłaszcza wołowa, która jest krucha i mięciutka. Poza tym, sałatkę gyros można przyrządzać na dwa sposoby.

Po pierwsze możemy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i serwować ją w półmisku lub poukładać produkty warstwowo w przeźroczystym naczyniu, dzięki czemu sałatka wygląda bardzo apetycznie. Musimy zaznaczyć to, że tego rodzaju sałatka jest bardzo pożywana, ale nie zapychająca, w związku z czym możemy ją kosztować w dużych ilościach. Poza tym, przygotowuje się ją dosyć szybko i co najważniejsze produkty niezbędne do jej wykonania są raczej tanie i ogólnie dostępne, nawet w małych sklepikach. Oczywiście, sałatka gyros może być serwowana razem z pieczywem, chociaż niektórzy podają ją także z daniami mięsnymi, w szczególności grillowanymi. Nie mniej wybornie smakuje razem z ryżem.

Przepis na sałatkę gyros z łopatki
Składniki:
60 dkg łopatki wieprzowej,
1 kapusta pekińska,
1 przyprawa do grosa,
2 cebule czerwone,
ogórki konserwowe,
puszka kukurydzy konserwowej,
puszka fasolki konserwowej czerwonej,
ketchup pikantny,
majonez.
Składniki – sos:
duży jogurt naturalny,
2 pęczki koperku,
3-4 ząbki czosnku,
3 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Wykonanie sałatki zaczynamy od przygotowania sosu. W pierwszej kolejności siekamy koperek, czosnek i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Następnie przechodzimy do wykonania sałatki. W tym celu łopatkę kroimy na drobne kawałki, posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu smażymy mięso na patelni aż do momentu, w którym stanie się miękkie i wtedy odstawiamy je do ostygnięcia. Kolejno przechodzimy do ułożenia sałatki warstwami. Na dnie dużego naczynia kładziemy połowę drobno posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie kładziemy mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę oraz kukurydzę. Polewamy danie ketchupem, kładziemy fasolę, którą polewamy majonezem. Na końcu kładziemy drugą połowę kapusty pekińskiej i sałatkę polewamy sosem.

(Wpis przeczytało łącznie 116 osób, dziś było to 1 osób )