Hinduskie pierożki samosa

tradycyjne-hinduskie-pierozki-samosaChociaż wiele potraw indyjskich wydaje się mieć bardzo orientalny smak i aromat, to można doszukać w nich czasem jakichś bardziej znajomych akcentów. Chociażby fakt, że w Indiach jada się różne zupy już przybliża nam w jakiś sposób tę kuchnię. Poza tym są w niej także różne przepisy na chętnie przyrządzanego u nas kurczaka. Kolejna rzecz – w Polsce pierogi są bardzo popularne. Okazuje się, że w kuchni indyjskiej również, natomiast tam smaży się je na głębokim tłuszczu. Mogą mieć oczywiście różne nadzienia – mięsne, warzywne albo z sera panir.

Przepisy na pierogi z kuchni indyjskiej różnią się oczywiście od polskich, ale sam fakt że hindusi jedzą coś, co podobnie wygląda i się nazywa budzi miłe skojarzenia. Na pewno warto spróbować zrobić samemu takie nieco inne pierożki. W jednym z przepisów na ciasto możemy znaleźć filiżankę mąki pszennej, szczyptę soli, łyżkę oliwy, szczyptę kozieradki oraz olej do smażenia pierożków. Natomiast jeszcze lepiej byłoby użyć masła ghee, które jest zdrowsze i się nie przypala. Niestety w Polsce nie tak łatwo zdobyć oryginalne ghee. Można ewentualnie zrobić podobny tłuszcz samemu klarując masło. Wszystkie składniki ciasta należy połączyć i dobrze wyrobić, a następnie odłożyć na 15 minut. Po tym czasie ciasto trzeba rozwałkować i wycinać z niego krążki, które potem jeszcze raz należy rozwałkować i naciąć tak, żeby dało się formować z nich stożki. Będą one następnie napełniane nadzieniem i sklejane wzdłuż brzegów. Nadzienie można natomiast przygotować z następujących składników: 3 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, kilku łyżek zielonego groszku, pokrojonej zielonej papryczki chilli, pół łyżeczki startego imbiru, kilku rodzynek, pół łyżeczki garam masala, szczypty chilli, szczypty soli i łyżeczki świeżej posiekanej kolendry. Po napełnieniu pierożków farszem należy je smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron aż się zarumienią.

Ciekawy pomysł to pierożki samos z sosem chutney. Najpierw nieco zmodyfikowany przepis na ciasto, do zrobienia którego potrzebne są pół kilo mąki, 30 g masła (najlepiej ghee), pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, łyżeczka kminku i 4 łyżki naturalnego jogurtu. Po zagnieceniu ciasta trzeba je rozwałkować i wycinać placuszki jak wyżej. Natomiast farsz można zrobić z pół kilograma mielonego mięsa, puszki zielonego groszku, cebuli, 2 ząbków czosnku oraz przypraw – kolendry, imbiru, chilli, curry, pieprzu i soli. Najpierw podsmaża się cebule, czosnek, mięso i przyprawy, a potem dodaje pozostałe składniki i dusi jeszcze przez kilkanaście minut. Tak przygotowanym farszem napełnia się pierożki, a potem smaży. Kiedy będą gotowe podajemy je z sosem chutney, który można zrobić z: 2 pomidorów, czerwonej papryki, papryczki chilli, 2 jabłek, cebuli, 2 ząbków czosnku, ¼ szklanki octu winnego, łyżki octu balsamicznego, łyżki imbiru, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli i pieprzu. Wszystkie te składniki powinny się zagotować, a potem pozostać jeszcze na małym ogniu przez około 45 minut.

(Wpis przeczytało łącznie 1 002 osób, dziś było to 2 osób )