Jabłecznik z budyniem i kruszonką

szarlotka-budyniowaKto z nas nie przepada za pysznymi ciastami z owocami. Szarlotka, ciasta kruche i ucierane, ubijane z dodatkiem słodkich lub kwaskowatych jabłuszek, są tradycyjnym, a jednak niezwykle smacznym elementem kuchni polskiej. Tradycyjna szarlotka z lodami, cynamonem, posypana cukrem pudrem z odrobiną polewy lub sosu czekoladowego, to dla wielu najlepszy deser pod słońcem. Kojarzy się przede wszystkim z pyszną, tradycyjną kuchnią naszych babć i mam, którym nie sposób się oprzeć. Taki jabłecznik możemy znaleźć także w wielu restauracjach i cukierniach, jednak ten przygotowany w domu smakuje najlepiej.

Obok tradycyjnej szarlotki, drugim, równie smacznym i popularnym ciastem z jabłkami jest jabłecznik z budyniem i kruszonką. Do doskonałe rozwiązanie dla miłośników ciast z jabłkami oraz budyniu. Budyń znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Budyń z owocami i galaretką to doskonały deser na każdą porę roku, a bez masy czy kremu budyniowego nie możemy wyobrazić sobie tortu, babeczek, napoleonek, ptysi, a budyń na soku owocowym, to nie tylko świetny sposób na masę owocową, obniżenie kaloryczności budyniu, ale także, przyrządzony na bazie soku dla dzieci, doskonały budyniowy deser dla niemowląt.

Wśród ciast budyniowych z owocami i kruszonką, właśnie szarlotka cieszy się największą popularnością i trudno jest z niej zrezygnować nawet osobom dbającym o linię, bo użycie budyniu bez cukru, nie rozwiązuje kwestii kaloryczności.

Tradycyjna szarlotka z budyniem i kruszonką:

3 szkl. mąki

½ margaryny

2 jajka

cukier waniliowy

¾ szkl. cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

ok. 1 kg jabłek

cynamon

cukier

bułka tarta

2 budynie (śmietankowe, waniliowe, truskawkowe)

3 szkl. mleka

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. ¾ rozkładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, a pozostałe ¼ wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, kroimy, gotujemy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy, dodajemy cynamon do smaku i ewentualnie cukier. Jeśli jabłka puszczą zbyt dużo soku, dosypujemy bułki tartej. Gotową masę wykładamy na ciasto na blasze. Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, używając 3 szkl. mleka. Gotowy wykładamy na jabłka, na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta, tworząc kruszonkę. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180oC.

Inna propozycja: szarlotka z budyniem, pianka i kruszonką:

Ciasto:

2 szkl. mąki

3 łyżki cukru

175 g margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wykładamy na blaszkę. Na to układamy jabłka (może być także dżem lub marmolada domowa z jabłek) i ugotowany budyń. Ubijamy 3 białka, na końcu dodajemy 3 łyżki cukru. Piankę wykładamy na budyń.

Kruszonka:

200 g mąki

100 g masła

100g cukru

Składniki mieszamy, by powstały grudki. Kruszonką posypujemy pianę. Pieczemy w temp. 180oC przez godzinę.

(Wpis przeczytało łącznie 627 osób, dziś było to 1 osób )