Jajecznica po meksykańsku

Niewątpliwie wszyscy doskonale znamy smak pożywnych i zdrowych jajecznic, przygotowywanych na maśle, oleju lub z dodatkiem warzyw i świeżych ziół. Sposobów na przyrządzenie i podanie smakowitej jajecznicy lub omletu jest obecnie bardzo wiele.

W niniejszym artykule postaramy się zachęcić Państwa do samodzielnego przygotowania w domu pysznej i sycącej jajecznicy po meksykańsku. Warto zaznaczyć, iż jest to potrawa niezwykle prosta w przygotowaniu, do której zrobienia nie potrzebujemy wcale wielkich umiejętności kulinarnych czy doświadczenia. Wystarczy odrobina chęci, by na pierwsze śniadanie zrobić wyśmienitą jajecznicę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i starszym domownikom.

Na początek zaznaczmy, iż meksykańska jajecznica jest potrawą wegetariańską, której przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15-20 minut. Poniżej przedstawimy łatwy i sprawdzony przepis na danie śniadaniowe, składające się z 4 sycących porcji.

Składniki, potrzebne do przygotowania domowej jajecznicy na sposób meksykański to: 4-5 kurzych jajek, opakowanie sera feta, 4 kromki tostowego lub białego pieczywa, jeden duży pomidor, mała cebula, pół zielonej papryki oraz 2 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego oregano oraz 1 papryka chilli. Do smażenia najlepiej użyć pół łyżki masła lub odrobiny oliwy oliwek.

Na początek tłuszcz należy rozgrzać na patelni i ustawić na niewielkim, wolnym ogniu. Cebulkę drobno posiekać a zieloną paprykę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie lub maśle do momentu zeszklenia (około 2 minuty). Następnie należy dodać papryczkę chilli i zgnieciony w prasce czosnek (można go również drobniutko posiekać). Kolejnym krokiem jest dodanie oregano i sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kosteczkę lub cienkie plasterki pomidora do jajecznicy.

W czasie podsmażania powyższych składników należy wbić jajka do miseczki i roztrzepać ja na jednolitą masę widelcem. Można dodać do nich odrobinę mleka (0,5 lub 2,5%), dzięki któremu potrawa zyska na puszystości i delikatności. Na koniec dodać pokruszony w palcach ser feta do jajecznicy i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną należy przelać następnie na patelnię, połączyć z pozostałymi składnikami i doprowadzić do ścięcia (lżejszego lub mocniejszego, zależnie od osobistych upodobań kulinarnych). Na koniec doprawić całość do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.

Jajecznicę należy podawać na ciepło, najlepiej z jasnym, ciemnym lub tostowym pieczywem albo chrupiącymi grzankami. Życzymy zatem owocnych eksperymentów kulinarnych oraz, oczywiście smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 127 osób, dziś było to 1 osób )