Jajka w majonezie z groszkiem i ogórkiem

Bez jajek, jak wszyscy doskonale wiemy, nie ma życia, bez względu na to, co było pierwsze – jajko czy kura. W czasie świąt wielkanocnych to właśnie jajka są najważniejsze. Od nich zaczęło się życie i zapewne dlatego stanowią one najważniejszy symbol Nocy Zmartwychwstania. W wielu domach według tradycji świąteczne śniadanie wielkanocne rozpoczynane jest właśnie od podzielenia się jajkiem i od złożenia sobie życzeń. Dania z jajek na stole powinny królować przez całe święta. Możesz je przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów.

Stosunkowo proste i smaczne w przygotowaniu są jajka faszerowane szynką, pieczarkami, łososiem. Jajka nadziewane można przygotowywać zarówno w wersji ostrzejszej, jak i łagodniejszej. W wielu domach serwowane są także jajka w sosie majonezowym z groszkiem i ogórkiem.

Sos majonezowy niekoniecznie musimy kupować w sklepie – możemy go przyrządzić całkiem samodzielnie. Do jego przygotowania potrzebne będzie po pół szklanki majonezu i jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, dwa ogórki konserwowe, pół puszki groszku konserwowego, sól oraz pieprz do smaku. Majonez mieszamy z jogurtem. Czosnek obieramy i drobno siekamy (lub przepuszczamy przez praskę).

Wszystkie składniki łączymy razem w niedużej salaterce, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka w sosie majonezowym są potrawą lubianą i chętnie będą się nią zajadać wszyscy nasi goście. To oczywiście nie jedyny sposób na przygotowanie wielkanocnych jajek. Można je również ugotować na twardo i dodawać do świątecznych sałatek. Szybkie sałatki z jajkiem i majonezem przygotować jest w stanie właściwie każda domowa gospodyni, nawet ta początkująca. Szczególnie znaną sałatką, która często pojawia się na świątecznym stole, jest tradycyjna sałatka jarzynowa, przygotowywana na bazie takich warzyw, jak ziemniaki, pietruszka, marchewka oraz seler.

Ciekawym pomysłem na świąteczne podanie jajek mogą być też jajka w sosie tatarskim. Sos tatarski również można przygotować samodzielnie w domu. Ale produktem, którego absolutnie nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole jest domowy tarty chrzan ze śmietaną. Chrzan spożywany powinien być na czczo według tradycji, tuż przed rozpoczęciem śniadania wielkanocnego. Dzięki temu zapewni nam zdrowie przez cały rok, a także ułatwi trawienie, dzięki czemu w czasie świąt bez obaw będziemy mogli sięgnąć po nawet najbardziej tłuste i obfite posiłki.

Chrzan może nam posłużyć także do przygotowania sosu chrzanowego. Jajka w sosie chrzanowym będą również bardzo smaczne, ale postarajmy się, by chrzan został przyrządzony przez nas samodzielnie w domu. Dzięki temu będzie znacznie zdrowszy, gdyż będziemy mieć pewność, że będzie on bez dodatku sztucznych konserwantów.

(Wpis przeczytało łącznie 164 osób, dziś było to 1 osób )