Jak dobrać wino do kolacji?

Podczas przygotowań do kameralnej, romantycznej kolacji we dwoje powinniśmy bardzo starannie przemyśleć zakup odpowiedniego wina. Nie każdy trunek bowiem będzie pasował do określonych potraw, dlatego też podpowiadamy, jakie wino najlepsze będzie do lekkiej kolacji.

Zależnie od menu oraz osobistych upodobań na kolację możemy wybrać zarówno wino białe, różowe lub czerwone. Podobnie powinniśmy dobrać do potraw trunek odpowiednio słodszy lub bardziej cierpki – wytrawny lub półwytrawny. Jakie zatem wino najkorzystniej kupić, by doskonale wpasowało się w charakter kameralnej kolacji i doskonale podkreśliło smakowe walory dań?

Na romantyczny i spokojny wieczór we dwoje polecamy w szczególności wina półsłodkie, najlepiej czerwone. Będzie to absolutny strzał w dziesiątkę, jeśli na kolację zaserwujemy potrawy z makaronem lub różne rodzaje sera, zarówno żółtego jak i sery pleśniowe. Warto jednakże pamiętać, aby półsłodkie, czerwone wina schłodzić przed podaniem do temperatury około 15-16 stopni Celsjusza.

Z kolei do lekkich sałatek lub mięsa pieczonego i potraw z grilla sugerujemy wybór delikatnego, różowego wina, najlepiej o wyrazistym i głębokim aromacie malinowym lub czereśniowym. Dobrym wyborem będzie w tym przypadku także wino z różą o pięknym, rubinowym kolorze, doskonale komponujące się z lekko pikantnymi przyprawami.

Miłośnikom ryb i owoców morza, podawanych najczęściej z ziołami polecamy zaś przede wszystkim wina z czerwonych winogron, takie jak choćby niedrogie, ale bardzo wyraziste i aromatyczne bułgarskie Kadarki. Amatorom białych win polecamy z kolei trunki o posmaku ananasa, które równie mocno podkreślą delikatny smak dań rybnych.

Jeśli jednak na kolację planujemy podać dania z drobiem, najlepszym winem do spożycia podczas posiłku niewątpliwie okażą się trunki o miodowym, mocnym aromacie, wzbogacane takimi egzotycznymi akcentami jak sok z mandarynek czy mango. Ciekawym pomysłem na alkohol do kolacji może okazać się również winogronowe wino musujące, szczególnie jeśli planujemy podanie po posiłku czekoladowego deseru. Polecamy tutaj także odmiany win z owocowym, delikatnym posmakiem, na przykład truskawki, jagód lub malin.

Pamiętajmy jednakże, aby wybrany rodzaj wina podać w odpowiednich kieliszkach i koniecznie schłodzić alkohol przed podaniem. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż każde wino wymaga nieco innych warunków, dzięki którym wydobędziemy zeń głębię smaku i mocny, przyjemny aromat.

(Wpis przeczytało łącznie 278 osób, dziś było to 1 osób )