Jak filetować łososia norweskiego?

łosoś norweskiZapewne wielu z nas, choć raz w życiu przygotowywało smaczne danie z ryb. W większości wypadków, posiadaliśmy już gotowe filety lub kostki, dlatego filetowanie wciąż dla wielu stanowi niemały problem.
Rarytasem norweskiej kuchni niewątpliwie jest łosoś norweski. Ta stosunkowo tłusta ryba, ze względu na cenę i dostępność, dość rzadko pojawia się na naszych stołach.
Łosoś ma smukłe ciało, charakteryzuje się niewielką, spiczastą głową. Jest najszlachetniejszą rybą słodkowodno-morską i nadaje się zarówno na grilla, do pieczenia, jak i gotowania czy na pasztet. Popularnością dorównuje karpiowi, choć jest sporo droższy. Jak filetować łososia i jakie pyszne danie można z niego przyrządzić?

Łosoś norweski żyje w naturalnych warunkach a jego mięso ma… łososiową barwę. Inne odmiany łososia mają barwę białą, żółtawą. Łosoś norweski jest rybą o wyjątkowym smaku a do tego zawiera uzdrawiające tłuszcze – smaczne idzie więc w parze ze zdrowym. Ilość kwasów tłuszczowych: 1,8g/100g. Ponadto zawiera pierwiastki takie jak: jod oraz selen, który opóźnia procesy starzenia i ma działanie ochronne przed nowotworami. Jak każda ryba posiada wpływ na wzrost dzieci, zawierając witaminę D, wzmacnia kości. Zawiera również aż 29mg/100mg magnezu odpowiedzialnego za drżenie mięśni, stany depresyjne. Rzecz jasna, najlepiej jest kupić łososia prosto z połowu. Nie każdy jednak mieszka w odległej Skandynawii, ale świeżego łososia, możemy kupić także w marketach i to zarówno patroszonego, jak i w postaci filetów.
Jak filetować? Rybę połowioną w wodach podbiegunowych, taką osuszamy, aby nie ślizgał się po niej nóż (musi być bardzo ostry) i zdejmujemy z łososia łuski. W dalszej kolejności odcinamy rybie głowę a następnie kroimy wzdłuż płetwy, aż do ogona po obu stronach. Kolejno kroimy do środka ok 1 cm od grzbietu i tę samą czynność powtarzamy po drugiej stronie grzbietu. Różowo-pomarańczowy filet, odcinamy od kręgosłupa. Mięso, które przy nim pozostało, najlepiej jest ściągnąć przy pomocy łyżeczki do herbaty. Resztę podbrzusza ryby odcinamy wzdłuż ości. Otrzymane filety możemy poddać obróbce.
Jako, że jest to ryba tłusta, dobrze poddać ją grillowaniu (bez tacki). Kuchnia norweska i przysmaki norweskie korzysta z dwóch przypraw: sól i pieprz, dlatego także przepisy na łososia są proste. Aby podać rybę z grilla wystarczy posmarować mięso oliwą, poprószyć przyprawami i grillować. Rybę podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub ze szpinakiem. Smakowicie wygląda także duszony z cytryną i cebulką. Ok 1 kg ryby doprawiamy (można dodać zioła), nacieramy oliwą i układamy w naczyniu do duszenia. Mięso trzeba posypać startą 1/3 selera i pokryć cebulką w krążki. Raz jeszcze przyprawiamy. Następnie kroimy w plastry, pozbawione pestek jabłka i kładziemy na łososiu. Po raz trzeci rybę doprawiamy solą i pieprzem, możemy ją również skropić sokiem z cytryny i przez 15 min gotujemy go na wolnym ogniu.

(Wpis przeczytało łącznie 107 osób, dziś było to 1 osób )