Jak upiec bożonarodzeniowe muffinki?

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia zwykło się przygotowywać smakowite ciasteczka i piec doskonałe ciasta. Z myślą o gościach, którzy odwiedzą nas w Wigilię lub kolejne dni tych najpiękniejszych w roku świąt, warto sprawić im słodką niespodziankę i samodzielnie przygotować czekoladowe muffinki lub babeczki.

Świąteczne, domowe słodycze z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom, zarówno dzieciom jak i seniorom. Z powodzeniem możemy też wykonać je samodzielnie z myślą o przyjaciołach i gościach, zaproszonych na świąteczną kolację lub wystany obiad. Co więcej, efektownie podane łakocie stanowić mogą też nie lada upominek, szczególnie jeśli zaserwujemy je w ciekawym opakowaniu.

Popularnym zwyczajem jest bowiem układanie obok każdego nakrycia niewielkiego pudełeczka z papieru lub bibuły, w którym warto umieścić słodką babeczkę z bakaliami, maślanego muffinka lub garść owocowych cukierków. Słodki, niewielki prezent warto przewiązać też efektowną wstążeczką lub kokardą.

Aby zachęcić Państwa do samodzielnego wykonania smakowitych, świątecznych muffinków, przygotowaliśmy łatwy i sprawdzony przepis na wyśmienite ciasteczka, które podawać możemy nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, ale również na wiele innych okazji, takich jak imieniny czy urodziny.

Przygotowanie bożonarodzeniowych muffinków średnio powinno zająć nam około 30-40 minut. Co więcej, te smaczne babeczki okazują się banalnie łatwe do własnoręcznego przygotowania w domu. Do wykonania około 10-12 sztuk potrzebować będziemy następujących składników:
– dwóch szklanek mąki,
– pół szklanki cukru,
– szklanki mleka,
– 2 jajek kurzych,
– 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
– łyżeczki cukru waniliowego lub odrobiny aromatu waniliowego,
– 3 łyżek masła.

Celem wykonania muffinków należy na początek umieścić w dużej misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Następnie trzeba dodać roztopione masło, mleko oraz wbić jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Tak powstałą masę należy przełożyć do wysmarowanych wcześniej masłem foremek na muffinki (można też wyłożyć je papierem śniadaniowym, by babeczki nie przykleiły się do ścianek formy). Gotowe muffinki należy wstawić do rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 20-25 minut.

Po upieczeniu babeczki warto przełożyć do pudełka lub nakryć ściereczką by zbytnio nie obeschły. Możemy również dowolnie dekorować ciasteczka, na przykład kolorowym lukrem, wiórkami koksowymi lub polewą czekoladową. Tak przygotowane ciastka mogą stanowić zarówno świąteczny upominek, jak i dekorację stołu na Boże Narodzenie. Przede wszystkim jednak są pysznym smakołykiem!

(Wpis przeczytało łącznie 1 606 osób, dziś było to 1 osób )