Jak zrobić kawę po grecku?

Wielu z nas zachwyca się kulinariami włoskimi, daniami francuskimi czy kuchnią hiszpańską. Tymczasem warto pamiętać o jeszcze jednym trendzie kulinarnym mającym europejskie (choć nie tylko) korzenie – mowa tutaj o potrawach greckich – prostych, ale jednocześnie smacznych i sycących.

Oprócz słynnego feta, musaki czy sałatki z oliwkami Grecy mają nam do zaoferowania jeszcze pyszne napoje. Wspomnieć wystarczy choćby o winie, greckim piwie czy kawą przygotowaną na sposób grecki.

Jak ją przygotować?

 Sprawdź jak zrobić pyszną kawę pochodzącą z kuchni greckiej >>

Przepis na kawę po grecku

Składniki: drobno mielona kawa, woda, cukier, tygielek nazywany briki.

Typy kawy po grecku:

Sketos – bardzo mocna kawa bez dodatku cukru
Metrios – średnio mocna kawa z małą łyżeczką cukru
Glykis, inaczej vari glykis – słodka kawa
Glykis vrastos – słodka, gotowana parę razy kawa.

Przygotowanie: Do briki nalewamy odpowiednią ilość wody (w zależności od tego jak dużo napoju chcemy zaparzyć). Wsypujemy jedną łyżkę kawy proporcjonalnie na jedną filiżankę kawy. Ta sama zasada tyczy się cukru (jedna łyżeczka na jedną filiżankę). Briki stawiamy na planik, ustawiamy średni ogień. Cały czas mieszamy. Czekamy aż napój zacznie wrzeć. Gdy pianka podnosi się ku górze naczynie zdejmuje my z kuchenki. Kawę przelewamy do filiżanek. Podajemy ze szklanką zimnej wody. Po nalaniu kawy do kubków już jej nie mieszamy.

Tak przygotowana kawa jest świetnym uzupełnieniem greckich deserów. W polskich warunkach z powodzeniem możemy podawać ją do drożdżowych rogalików, szarlotki czy pączków.

 

(Wpis przeczytało łącznie 794 osób, dziś było to 1 osób )