Jak zrobić królika w śmietanie?

Królik to wszystkim nam dobrze znane zwierzę, które coraz częściej jest hodowane w warunkach domowych. Jak się okazuje, już teraz w wielu gospodarstwach domowych możemy się zetknąć z różnymi rasami prawdziwych królików olbrzymów, natomiast wśród dzieci szczególną popularnością cieszą się króliki miniaturki, których masa ciała najczęściej nie przekracza 3,5 kilogramów. Fermy królików można odnaleźć na wielu wsiach.

Warto wiedzieć, że w naszym kraju króliki zaczęto hodować przede wszystkim po II wojnie światowej, od tego czasu więc zwierzęta te są szczególnie nam znane. Króliki cechują się przede wszystkim dość dużą płodnością, a ich rozmnażanie nie jest szczególnie trudne. Trzeba jednak wiedzieć, że mniejsze rasy są zdolne do rozpłodu około szóstego miesiąca życia, natomiast tak zwane króliki olbrzymy można rozmnażać dopiero, kiedy ukończą one ósmy – dziewiąty miesiąc. Wiele zalet ma także mięso z królika, które jest lekkostrawne oraz dietetyczne, mogą więc po nie sięgać nawet osoby przebywające na diecie.

Jednym z bardziej znanych dań jest przepis na królika w śmietanie, danie wykwintne, aczkolwiek całkiem proste w przygotowaniu. Królik w śmietanie to propozycja na naprawdę wyjątkowy posiłek, który może być podany na przykład na rodzinnym przyjęciu czy na spotkaniu w gronie znajomych.

By przygotować królika w śmietanie na pewno będziemy potrzebować dobrej jakości królicze mięso, najlepiej około siedmiuset – ośmiuset gram. Potrzebna nam będzie również szklanka śmietany, sto gramów słoniny, cebula, musztarda oraz przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie).

Mięso z królika dzielimy na kawałki, przekładając je plastrami słoniny. Słoninę wcześniej należy obtoczyć w przyprawach (w tym celu najlepiej zmieszać je ze sobą, na przykład w niedużej miseczce, tworząc swego rodzaju panierkę). Tak przygotowane mięso pozostawiamy na kilka godzin. W tym czasie zajmujemy się pozostałą częścią słoniny – należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na niej cebulę (można także dodać dowolne warzywa, według upodobań). Następnie do podsmażonej cebuli oraz warzyw dodajemy mięso, skrapiając je odrobiną wina. Całość dusimy przez kilkanaście minut. Mięso po chwili wyjmujemy, a warzywa z cebulą miksujemy z dodatkiem śmietany, w ten sposób otrzymując sos, którym polewamy mięso z królika.

Danie można przyozdobić natką zielonej pietruszki. W ten sposób uzyskujemy smakowite królicze danie.

(Wpis przeczytało łącznie 315 osób, dziś było to 1 osób )