Jak zrobić naturalny omlet krok po kroku?

Omlety to nic innego jak przepyszne, pulchne placki, które można przyrządzać na wiele różnorodnych sposobów. Przede wszystkim najbardziej znane są omlety klasyczne, które przyrządza się na bazie jajek, śmietany oraz dodaje się do nich warzywa.

Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni, wówczas możemy także zdecydować się na przygotowanie innych odmian omletu, bowiem omlet jest daniem znanym właściwie na cały kontynent europejski.

Dość powszechnie znany jest więc angielski omlet z pieczarkami, hiszpańska tortilla ze szpinakiem czy również włoski omlet, który podaje się z warzywami. Przepisów ma omlety jest właściwie wiele, ale trzeba wiedzieć, że podstawą jest przygotowanie masy jajecznej, na bazie której w ogóle możliwe jest przyrządzenie tego powszechnie znanego oraz cenionego dania. Naturalny omlet przygotowuje się dość prosto oraz w miarę szybko.

W tym celu będą nam potrzebne dwa jajka, mleko (bądź śmietana) oraz mąka. Z takich produktów możemy przygotować chociażby smaczny omlet grzybek na śniadanie, który będzie pożywnym oraz apetycznym posiłkiem. Białka jajek należy dokładnie ubić na sztywno, po czym połączyć je z żółtkami. Do takiej masy dodaje się następnie mąkę oraz mleko bądź śmietanę, w zależności od naszych kulinarnych upodobań. By wyszedł nam naprawdę pyszny oraz puszysty omlet, warto znać także podstawową zasadę. Na jedno jajko powinna przypadać jedna łyżka mąki – dzięki tej wskazówce na pewno uda nam się przygotować niezwykle apetyczny omlet, którym będą zajadać się zarówno dorośli, jak i dzieci. Kiedy masa będzie już gotowa, wówczas kolejnym etapem przyrządzania omletu będzie jego smażenie.

Omlety smaży się na głębokim tłuszczu, ale postarajmy się zamiast smalcu wybierać na przykład oliwę z oliwek bądź chociaż olej rzepakowy, dzięki czemu nasze omlety będą znacznie zdrowsze. Omlety należy smażyć z dwóch stron, aż do momentu, kiedy nabiorą złocistego, jednolitego koloru. Kiedy danie będzie gotowe, wówczas na pewno warto zastanowić się jeszcze nad propozycją podania. Być może przygotujemy omlet na ostro, jeśli jesteśmy miłośnikami nieco ostrzejszych smaków, ale jeśli mamy właśnie ochotę na apetyczny deser, wówczas możemy podać nasz omlet z dżemem bądź z bitą śmietaną.

Na deser można przygotować także owocowy suflet, który jest nieco delikatniejszą, ale równie smaczną, odmianą omletu. Suflety najczęściej podaje się z owocami, z karmelem bądź
z marmoladą.

(Wpis przeczytało łącznie 124 osób, dziś było to 1 osób )