Jak zrobić pączki ziemniaczane do obiadu?

pączki-ziemniaczane

W pierwszej kolejności należy wspomnieć o tym, iż większości osób pączki kojarzą się wyłącznie ze słodkimi bułeczkami smażonymi na tłuszczu, które największym zainteresowaniem cieszą się w okresie karnawału, w szczególności w czasie Tłustego Czwartku. Otóż, tradycyjne pączki zwykle nadziewane są marmoladą, dżemem, konfiturą, czekoladą lub budyniem. Ponadto, najczęściej polane są lukrem, posypane cukrem pudrem., niekiedy ozdobione kolorową posypką lub skórką pomarańczową. Ale oprócz nich równie smaczne są pączki ziemniaczane, które idealnie naddają się na obiad.

Przede wszystkim, przygotowywane są na bazie gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i jajka, z których formuje się ciasto. Poza tym, najlepiej smakują z nadzieniem, które może być stworzone w oparciu o mięso, przyrządzane i doprawiane na wiele różnych sposobów. Niektórzy tego rodzaju pączusie faszerują także konfiturą lub owocami i w tym wypadku najczęściej pełnią funkcję deseru, a nie dania głównego jak  w przydatku pączków z mięsnym farszem. Oprócz tego, w przeciwieństwie do klasycznych pączków nie są smażone na tłuszczu, lecz gotowane w osolonej wodzie, dlatego swym wyglądem przypominają białe pampuchy. Warto również zwrócić uwagę na to, że są nie tylko smaczne, ale mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki. Z pewnością, najlepiej smakują na ciepło, ale z powodzeniem można też je później odgrzewać na patelni lub w mikrofalówce i w dalszym ciągu będą pyszne. Oczywiście, w sklepach odnajdziemy mnóstwo gotowych pączków ziemniaczanych, ale nie mogą się one w żaden sposób równać z domowymi wyrobami, tym bardziej że ich wykonanie jest proste i  nie zajmuje wiele czasu. A dla ułatwienia niżej podajemy sprawdzony przepis na pączki z ziemniaków, który warto przetestować w domu.

Przepis na pączki ziemniaczane

Składniki – farsz:

  • 0,5 kgwołowego mięsa ( ugotowanego ),
  • 1 szklanki ugotowanej soczewicy,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 jajko,
  • 1/2 bułki grahamki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku

Składniki – ciasto:

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków,
  • 10 dkg mąki graham,
  • 1 jajko,
  • 15 dkg maki pszennej.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności ziemniaki przeciskamy przez praskę. Kolejno dodajemy do nich mąkę, jajko i zagniatamy ciasto. Następnie z ciasta formujemy małe placuszki, na których kładziemy odrobinę farszu. Aby go wykonać, mieszamy ze sobą wszystkie składniki niezbędnie do stworzenia nadzienia. W dalszym etapie dobrze sklejamy pączuszki, a następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy są polane olejem, oliwą z oliwek z dodatkiem zeszklonej cebulki.

(Wpis przeczytało łącznie 265 osób, dziś było to 1 osób )