Jak zrobić samodzielnie wino ryżowe sake?

jak zrobić sakeWielu z nam kuchnia japońska kojarzy się zapewne z ryżem, sushi i sake.  Łatwo zauważyć, że wszystkie te potrawy oparte są na ryżu i to właśnie ryż jest podstawowym składnikiem kuchni w Kraju Kwitnącej Wiśni. Kuchnia japońska należy z pewnością do łagodnych, delikatnych kuchni narodowych, która dla niektórych może wydawać się nawet mdła i mało wyrazista. Wynika to z tej przyczyny, że w kuchni nie spotkamy wielu wyrazistych, ostrych przypraw, które dodawałyby potrawom pikantności i ostrości.

Jednocześnie Japończycy starają się wydobyć ze składników swojej kuchni naturalny, podstawowy smak, stąd wiele tu potraw przygotowywanych z surowego mięsa, surowych ryb i surowych owoców morza (namasumono).

Wiele japońskich potraw opartych jest na kilku podstawowych składnikach: ryżu, mięsie rybim, owocach morza, wodorostach i najważniejszych japońskich przyprawach – wasabi, sos sojowy, mirin. W dobrych sklepach spożywczych lub w internetowych sklepach można kupić np. potrzebne do japońskich dań algi, więc przygotowanie uczty japońskiej w naszej strefie klimatycznej jest możliwe. Z powodzeniem możemy przyrządzić samodzielnie najpopularniejsze japońskie wino ryżowe, czyli sake. Do jego przygotowania potrzebujemy: 7 litrów przegotowanej wody, 3 kg cukru, 8 dag drożdży, 1 kg ryżu, 30 ziaren goździków, 10 ziaren ziela angielskiego, 2 torebki cukru waniliowego, sok z 1 cytryny, ½ łyżki gałki muszkatołowej, ½ łyżki tymianku, ½ łyżki imbiru, 8 ziaren pieprzu naturalnego, 10 dag rodzynek. Przygotowanie: Przegotowaną wodę mieszamy z cukrem, drożdże rozpuszczamy w letnim syropie. Dodajemy resztę składników, całość przelewamy do odpowiedniego szklanego naczynia, w którym robimy wino domowe i przygotowujemy do fermentacji. Po 6 tygodniach przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Oczywiście jest to jeden z licznych przepisów na ryżowe wino sake i jest wiele metod i sposobów na przygotowanie tego wina. Niezwykle ważny jest sam proces fermentacji, który decyduje o jakości wina.

(Wpis przeczytało łącznie 142 osób, dziś było to 1 osób )