Jak zrobić tureckie ravioli?

Ze względu na coraz częstsze podróże, Europejczycy w szybkim tempie zapoznają się z kulinariami krajów azjatyckich i bliskowschodnich. Wśród turystów znaczną popularnością cieszą się potrawy kuchni tureckiej, łączącej w sobie wpływy zarówno śródziemnomorskie, szczególnie zaś greckie, jak i arabskie. Aby więc nieco przybliżyć Państwu specyfikę tej egzotycznej i aromatycznej kuchni, skupimy się na prostym i smakowitym daniu rodem ze słonecznej Turcji.

Potrawą, o której tu mowa, nie jest jednak tradycyjny kebab, ale „manti”, przypominające nieco znane wszystkim ravioli. Są to znakomite, maleńkie pierożki, przypominające charakterystyczne tortellini lub nasze rodzime uszka, najczęściej nadziewane mięsem – mieloną jagnięciną, wołowiną lub cielęciną, zastępowaną nierzadko drobiem.

Składnikiem tureckich potraw nie jest jednakże nigdy wieprzowina, której nie spożywają wyznawcy islamu. Inne, smakowite farsze do tureckiego ravioli to również sery, szczególnie tutejsza feta lub warzywa, bardzo często jadane w Turcji. W restauracji z powodzeniem zamówimy więc pierożki ze szpinakiem, bakłażanem, cukinią lub kapustą. Warto dodać, iż zazwyczaj serwuje się je polane masłem, pastą pomidorową lub oryginalnym, lekko słonym, ale za to bardzo orzeźwiającym jogurtem o nazwie „ayran”.

Niezwykle istotnym dodatkiem do tureckiego ravioli są również tutejsze przyprawy, również korzenne oraz ostre sosy. W niektórych regionach Turcji, jak i w krajach ościennych, w Tadżykistanie czy Afganistanie zjemy więc niezwykle pikantne pierożki z dodatkiem papryczek chilli, sproszkowanych owoców sumaku i kolorowego pieprzu. Niekiedy tureckie pierożki doprawia się także czerwoną papryką w proszku oraz suszoną bądź siekaną miętą. Najsłynniejsze „manti” serwuje się tradycyjnie w mieście Kayseri, najlepsze ze względu na maleńkie rozmiary, ponoć na jednej łyżce stołowej ma się ich mieścić około czterdziestu.

Jak się okazuje, samodzielne przygotowanie oryginalnego tureckiego „manti” może stanowić nie lada wyzwanie. Dlatego też opisaliśmy krok po kroku niezbędne etapy zrobienia tureckiego ravioli w domowych warunkach. Na początek przybliżmy niezbędne składniki na 2-3 porcje:

– na ciasto: 250 gram mąki pszennej, ¾ szklanki wody, jajko, szczypta soli;
– na sos: pól litra naturalnego jogurtu, łyżka drobno posiekanego czosnku, szczypta soli;
– na farsz: 250 gram mielonego mięsa wołowego, drobno starta średnia cebula, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Do wykonania tureckich pierożków „manti” potrzebna będzie również oliwa z oliwek, łyżeczka sproszkowanego sumaku i szczypta papryki w proszku. A oto najłatwiejsza metoda ich przygotowania:
– składniki na sos dokładnie mieszamy i wstawiamy na około pół godziny do lodówki;
– z mąki, wody, jajka i soli wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, następnie odstawiamy owinięte w folię spożywczą na pół godziny do lodówki;
– produkty na nadzienie dokładnie połączyć;
– ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy do grubości około milimetra i pokroić w niewielkie kwadraty;
– na kawałki ciasta nakładać odrobinę nadzienia, sklejając następnie razem wszystkie brzegi;
– pierożki gotować przez kilka minut na osolonej wodzie;
– podawać z sosem jogurtowym, skropione oliwą i oprószone przyprawami.
SMACZNEGO!

(Wpis przeczytało łącznie 542 osób, dziś było to 15 osób )