Japońska sałatka z ogórków

Przepis na japońską sałatkę ogórkowąOgórki mają dużo wody i mają bardzo odświeżający smak. Większość z nas chętnie je zjada. Jeśli tylko są prawidłowo obrane i nie mają gorzkiego smaku stanowią bardzo dobre uzupełnienie kanapek czy sałatek. Oprócz klasycznych i prostych przepisów, takich jak chociażby mizeria, warto szukać nowych pomysłów. Niektóre z nich mogą okazać się naprawdę oryginalne. W związku z tym pomyślmy o tym, żeby od czasu do czasu urozmaicić jakoś nasze posiłki.

Skoro można przygotować sałatkę szwedzką, to czemu nie wypróbować przepisu na sałatkę japońską. Robi się głównie z ogórków, a oto szczegółowe propozycje:

Sałatka japońska z ogórków I

Składniki:

– ogórek

– ½ awokado

– sok z cytryny

– łyżka sezamu

– łyżeczka sosu sojowego

– łyżka wina japońskiego (słodkiego, śliwkowego)

– łyżeczka octu ryżowego

– łyżeczka cukru brązowego

– pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania: ogórka należy umyć i przekroić go na ćwiartki. Następnie trzeba usunąć gniazda nasienne i pociąć ogórka na mniejsze kawałki. Obrane awokado skrapia się sokiem z cytryny i kroi na plasterki. Szczypiorek powinien zostać posiekany, a sezam uprażony. Mieszamy ogórka oraz awokado z pozostałymi składnikami i wykładamy sałatkę na duży talerz.

Sałatka japońska z ogórków II

Składniki:

– ogórek

– ½ cebuli

– marchewka

– łyżka sezamu

– kiełki

– 3 łyżki sosu sojowego

– 10 łyżek octu ryżowego

– 10 łyżek bulionu rybnego

– 4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania: umytego ogórka kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona i kroimy na cieniutkie plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystko solimy. Kiedy wydzieli się sok należy go odlać. Osobno robimy sos. W tym celu dajemy do rondelka pozostałe składniki (oprócz sezamu i kiełków) i gotujemy. Następnie ściągamy go z ognia, studzimy i polewamy nim warzywa. Po wymieszaniu posypujemy sałatkę sezamem i kiełkami.

Sałatka japońska z ogórków III

Składniki:

– 4 ogórki

– korzeń imbiru

– 2 łyżki wody

– 4 łyżki octu ryżowego

– cukier i sól

Sposób przygotowania: ogórki obieramy i przekrawamy na pół, żeby wybrać nasionka. Następnie kroimy je na plasterki. Z obranego i startego korzenia imbiru, wody, octu ryżowego, cukru, soli robimy zalewę do ogórków. Odstawiamy całość na kilkadziesiąt minut do lodówki. Potem możemy już podawać. Jest to bardzo odświeżająca sałatka. Szczególnie dobra na letnie, upalne dni. Na pewno warto podać kiedyś do obiadu właśnie taki dodatek, zamiast dobrze znanej każdemu sałatki z ogórka i pomidora. Będzie to interesująca odmiana, którą można polecić każdemu, kto lubi ogórki.

(Wpis przeczytało łącznie 211 osób, dziś było to 1 osób )