Kapuśniaczki do barszczu czerwonego

Smakowite kapuśniaczki z białej kapusty najczęściej podawane z czerwonym barszczem serwuje się tradycyjnie na Wigilię, ale również na inne okazje i domowe obiady.

Pyszne i sycące kapuśniaczki z pewnością przypadną do gustu zarówno najmłodszym jak i dorosłym, szczególnie, że potrawę tę można doprawiać na rozmaite sposoby – na kwaśno lub pikantnie. Poniżej przedstawimy nasz sprawdzony i łatwy przepis na samodzielne wykonanie świątecznych lub obiadowych kapuśniaczków drożdżowych do czerwonego, klarownego barszczu.

Do wykonania ciasta na kapuśniaczki będziecie Państwo potrzebować następujących składników: około pół kilograma mąki tortowej, ¾ kostki margaryny, dużego kubka gęstej śmietany, kawałka drożdży, po łyżeczce cukru i soli. Natomiast składniki niezbędne na farsz to kolejno: mała główka białej kapusty, średnia cebula, sól, pieprz, olej do smażenia.

Na początek należy drożdże rozetrzeć w kubeczku śmietany. Połączyć mąkę z margaryną, cukrem i solą i zagnieść ciasto z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

W tym czasie należy przygotować farsz do kapuśniaczków. Kapustę należy podgotować do miękkości i po wystudzeniu posiekać drobno. Podsmażyć na oleju, można też dodać nieco wędzonego boczku lub wędliny oraz podsmażonych na maśle pieczarek. Zeszklić cebulkę i wymieszać z kapustą. Całość smażyć przez około 15 minut na wolnym ogniu. Doprawić do smaku i przestudzić.

Ciasto po wyrośnięciu należy zagnieść i rozwałkować na cienko. Następnie pokroić w kilkucentymetrowe prostokąty. Na każdy z nich nałożyć farsz i zawinąć lub zrolować ciasno. Kapuśniaczki można dodatkowo opanierować, podobnie jak krokiety w jajku i bułce tartej. Gotowe kapuśniaczki należy ułożyć na wysmarowanej odrobiną tłuszczu blasze, posmarować białkiem z jajka (opcjonalnie można też posypać kminkiem) i wstawić na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Tak przygotowane kapuśniaczki podawać na gorąco z czerwonym, czystym barszczem, najlepiej doprawionym na ostro. Do zrobienia kapuśniaczków z powodzeniem użyć można też kiszonej kapusty lub doprawić na kwaśno za pomocą odrobiny kwasku cytrynowego. Ciasto na kapuśniaczki można także przygotować podobnie jak ciasto naleśnikowe, aczkolwiek z dodatkiem śmietany. Zamiast drożdży można również użyć szczypty proszku do pieczenia.

(Wpis przeczytało łącznie 295 osób, dziś było to 1 osób )