Karczek na kapuście kiszonej

Karkówkę możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Jest to element otrzymywany z wieprzowej tuszy, który można piec, dusić, gotować oraz grillować. Pyszna grillowana karkówka z przyprawami jest często przyrządzana na grillowych spotkaniach. Smak karkówki możemy dowolnie modyfikować, na przykład za pomocą marynat, które samodzielnie możemy przygotowywać.

Karkówkę możemy również zapiekać w piekarniku, z dodatkiem warzyw lub kapusty kiszonej. Taką potrawę możemy zaserwować zarówno na codzienny, jak i na nieco bardziej odświętny obiad. Do przyrządzenia karkówki na kiszonej kapuście będziemy potrzebować cztery plastry karkówki, pół kilograma kiszonej kapusty, trzy średniej wielkości marchewki, pół łyżeczki cukru, trzy łyżki oliwy oraz przyprawy: pieprz, sól.

Plastry karkówki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószamy pieprzem oraz solą. Każdy kawałek można również zanurzyć w mące. Następnie mięso smażymy na patelni na rozgrzany oleju, przewracając od czasu do czasu, aby się nam nie przypaliło. Gdy mięso się usmaży, odstawiamy je na bok. Kapustę płuczemy (jeśli jest bardzo kwaśna), odsączamy i siekamy nożem. Dorzucamy marchewkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy oliwę, cukier, pieprz. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Do żaroodpornego naczynia (lub do brytfanny wysmarowanej tłuszczem) przekładamy obsmażoną karkówkę i kapustę kiszoną. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Karkówkę z kapustą kiszoną można również zapiekać w rękawie aluminiowym. Schab karkowy pieczony w całości w rękawie będzie zdrowym daniem, gdyż w ten sposób możemy przygotować mięso właściwie bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu. Jeśli nie chcemy, by mięso po zapieczeniu było zbyt suche, wówczas przed włożeniem go do piekarnika możemy skropić je delikatnie octem winnym. W ten sposób można przyrządzać także wiele innych dań, na przykład karczek w marynacie z miodu, piwa, musztardy czy ketchupu lub pieczeń z chrzanem na Wielkanoc.

Schab karkowy jest bardzo często podawany również jako potrawa gotowana. Także karkówka duszona z warzywami w sosie będzie stanowić wyśmienite danie, które można podawać z zapiekanymi ziemniakami i z różnego rodzaju surówkami, na przykład z kapustą kiszoną. Jeśli chcemy, by nasza karkówka po ugotowaniu była aromatyczna i soczysta, wówczas przed jej przyrządzaniem, warto ją delikatnie obsmażyć na patelni lub włożyć na chwilę do wrzącej wody.

(Wpis przeczytało łącznie 602 osób, dziś było to 1 osób )