Kotlet z grilla

Właśnie przygotowujesz grillowe spotkanie dla znajomych i zupełnie nie wiesz, jakie danie możesz zaserwować? Jeśli niekoniecznie chcesz postawić na grillowane kiełbaski czy na ociekającą tłuszczem karkówkę, możesz zdecydować się na przygotowanie kotletów z grilla, które z całą pewnością będą znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne.

Kotlety mogą być przyrządzone w zasadzie z wielu rodzajów mięs. W tym celu możemy kupić tradycyjne mięso schabowe bądź drobiowe, w zależności od naszych kulinarnych gustów. Zanim przygotujemy kotlety, mięso należy starannie opłukać oraz oczyścić. Następnie kroimy je na małe plastry, które rozbijamy specjalnym tłuczkiem. Aby kotlety z grilla były soczyste oraz aromatyczne, koniecznie przed wrzuceniem je na ruszt, posmarujmy je musztardą, a także przyprawami.

Możemy w tym celu wykorzystać nie tylko pieprz i sól, ale również bazylię, suszony czosnek bądź majeranek. Jeśli mięso zostało już w odpowiedni sposób przygotowane, wówczas nie pozostaje nam nic innego, jak aromatycznie pachnące kotleciki układać na grillu.

Powinny się one piec przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt minut. W tym czasie koniecznie pamiętajmy o ich regularnym odwracaniu, tak, by się nie przypaliły. Kiedy skórka będzie już zarumieniona oraz wystarczająco twarda, wówczas możemy ściągnąć kotlety z rusztu
i serwować je gościom. Grillowane kotlety schabowe można podawać na przykład z zapiekanymi ziemniakami oraz warzywami, natomiast kotlety mielone z grilla na pewno wszystkim będą świetnie smakować z dodatkiem frytek oraz sosu czosnkowego.

Jeśli chcesz przygotować nieco mniej kaloryczne kotlety, wówczas na pewno mogą to być grillowane kotlety drobiowe, które nie będą posiadały panierki z bułki tartej. Panierka chłonie zazwyczaj sporą ilość tłuszczu, z tego więc względu smażone kotlety nie należą do niskokalorycznych potraw. By przygotować takie zdrowe i małokaloryczne danie, wystarczy pierś z kurczaka panierować w mące, a następnie w jajku. Mąka sprawi, że panierka z jajka będzie się znacznie lepiej trzymała.

Takie kotlety drobiowe również należy grillować przez około kilkadziesiąt minut, do momentu, aż staną się jednolicie zarumienione z obu stron. Kotlety drobiowe można podawać z grillowanymi warzywami, tworząc w ten sposób zdrowy oraz niskokaloryczne danie dla gości, którzy nie przepadają za ociekającymi tłuszczem potrawami z grilla. W ten sposób możemy również podać grillowane kotlety po cygańsku, szwajcarsku bądź parysku, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

(Wpis przeczytało łącznie 105 osób, dziś było to 1 osób )