Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych

chrupiace-kotlety-z-kurczakaKurczak to mięso, które jeśli tylko odpowiednio je doprawimy, może zasmakować najbardziej wybrednym smakoszom. Drób to także wiele niezliczonych możliwości i kombinacji smakowych. Przykładem mogą być tu chociażby pałki drobiowe w sosie musztardowym, pomidorowym, śmietanowym czy wyraziste skrzydełka po diabelsku z grilla. Amatorzy mięsa drobiowego chwalą sobie również słodkie, niskokaloryczne i delikatne danie na zimno, jakim jest sałatka z kurczaka wędzonego z ryżem i ananasem. Bardziej wyrafinowane gusta smakowe nie mogą się nachwalić dania, jakim jest kurczak faszerowany wątróbką, mięsem mielonym, grzybami. Chociaż wiele z tych – wymienionych powyżej – smakowitych drobiowych potraw, wymaga sporego zaangażowania czasowego, to dla prawdziwych smakoszy poświęcenie to jest warte swojej ceny. Szczególnie, gdy mogą w ten sposób miło połechtać podniebienia swoich gości. Sami zresztą – jako amatorzy drobiu – także korzystają na tym „smakowo”.

Obiad z kurczakiem w roli głównej może wyglądać jeszcze ciekawiej, gdy zdecydujemy się na przygotowanie czegoś naprawdę wyjątkowego. Są to kotlety drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Całkowity czas przygotowania dania to ok. 20 – 30 minut. Aby wyczarować nasze „drobiowe schabowe” musimy przygotować sobie następujące składniki:

piersi z kurczaka – w liczbie odpowiadającej ilości naszych gości;

2-3 jajka;

mąka;

płatki kukurydziane np. popularne i łatwo dostępne Corn Flakes;

vegeta lub sól;

olej.

Czynności, jakie musimy wykonać, aby uraczyć naszych gości smacznymi kotletami, wyglądają następująco:

Najpierw rozbijamy nasze piersi, tak samo jak robimy to z tradycyjnym schabem. Następnie przyprawiamy mięso vegetą z jednej i drugiej strony. Kolejna czynność to obtoczenie kotletów w mące, a później w roztrzepanym jajku. Następne zadanie, jakie mamy przed sobą to obtoczenie kotletów w rozkruszonych delikatnie płatkach kukurydzianych. Mięso obtaczamy z obydwu stron, robiąc to bardzo dokładnie. Ostatnia czynność to smażenie kotletów na dobrze rozgrzanej głębszej patelni. Wcześniej musimy ją dokładnie nasmarować olejem do smażenia. Aby nasze kotlety nie przywarły, warto je od czasu do czasu delikatnie przewracać. W ten sposób zapewnimy im również równomierne upieczenie. Całość smażymy około 10 – 15 minut.

Uwaga! Ten przepis, a ściślej jego wykonanie, zaleca się osobom cierpliwym i uważnym, gdyż nietrudno jest o spalenie naszych pysznych „drobiowych schabowych”. Mięsko można podawać z ryżem, ziemniakami oraz surówką z zielonego ogórka, pomidora, papryki.

Życzymy smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 198 osób, dziś było to 1 osób )