Krokiety z nadzieniem ruskim

krokiety-z-ruskim-farszemKrokiety z całą pewnością stanowią jedno z najbardziej znanych dań. Na co dzień niestety przygotowujemy je zbyt rzadko, a to głównie dlatego, że kojarzą nam się z potrawą czasochłonną w przyrządzaniu.

Krokiety bardzo często są serwowane na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. Mogą stanowić nie tylko doskonałe danie obiadowe, podawane z bukietem surówek, ale i wspaniały dodatek do barszczu czerwonego.

Obecnie możemy natknąć się na bardzo wiele różnych sposób na przygotowanie krokietów. Jeszcze do niedawna najbardziej znanym przepisem był przepis na krokiety z ciasta francuskiego do barszczu. Dzisiaj natomiast coraz częściej możemy natknąć się także na oryginalne pomysły inaczej: na waflu lub na krokiety na słodko z budyniem. W wielu domach wciąż jednak danie to przygotowuje się w dość tradycyjny sposób, wykorzystując farsz mięsny, kapuściany lub ziemniaczany.

Proste w przygotowaniu i zarazem niezwykle apetyczne są chociażby krokiety z nadzieniem ruskim, które można podawać zarówno z sałatkami obiadowymi, jak i z kubkiem czerwonego barszczu. Do przygotowania krokietów z farszem ruskim będziemy potrzebować dobrze wysmażone naleśniki, które należy przygotować na bazie przepisu na klasyczne ciasto naleśnikowe.

Kiedy naleśniki będą już wysmażone, wówczas możemy przystąpić do przygotowania farszu ruskiego. Takie nadzienie wykonamy z ziemniaków, cebuli, sera białego oraz z przypraw: soli i pieprzu. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie obieramy cebulę, drobno ją siekamy i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju.

Kiedy ziemniaki się ugotują, wówczas należy je rozgnieść i dodać do nich cebulę oraz biały ser. Masę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy, że ziemniaki nie mogą być zbyt gorące, gdyż w przeciwnym razie wyjdzie nam masa o bardzo lepkiej konsystencji, która będzie trudna do nakładania.

Tak przygotowaną masą możemy smarować wcześniej usmażone naleśniki. Następnie zwijamy je w kopertę, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na patelni z obu stron na złocisty kolor.

Krokiety z nadzieniem ruskim idealnie będą smakować zarówno z surówkami, jak również z barszczem czerwonym. Można je również podawać z dodatkiem sosu pomidorowego, czosnkowego lub pieczarkowego. Naleśniki z farszem ruskim stanowią danie bezmięsne.

Osoby, które nie jadają mięsa mogą sięgnąć także po prosty przepis na krokiety wegetariańskie ze szpinakiem i fetą. W obu przypadkach podstawę nadzienia stanowi ser, który doskonale łączy składniki farszu oraz w subtelny sposób podkreśla smak krokietów.

(Wpis przeczytało łącznie 134 osób, dziś było to 1 osób )