Krokiety ziemniaczane w waflu

ziemniaki-w-wafluKrokiety zazwyczaj przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, w które po upieczeniu zawijana jest rozmaita zawartość. Może to być farsz mięsny lub warzywny z różnymi dodatkami. Natomiast krokiety ziemniaczane wyglądają nieco inaczej, bowiem ich zawartość zawijamy w wafel. To ciekawa i łatwa do wykonania forma, która wykonaniem może zaskoczyć gości zaproszonych na obiad. Potrawa jest o tyle ciekawa, że można ją wykonać z użyciem rozmaitych dodatków jak brokuł, marchew, świeża papryka pokrojona w cienkie paski. Wszystko to może stanowić nadzienie wafla, tworząc tym samym krokiet. Tak naprawdę pani domu może sama zdecydować, co znajdzie się w jej krokietach ziemniaczanych, w zależności od tego co lubią domownicy i co akurat uda się jej znaleźć w lodówce. Ziemniak jest specyficznym warzywem, nadającym się na dania w postaci kotletów ziemniaczanych, zupy kartoflanej czy też placków. Poddając go odpowiedniej obróbce mechanicznej i termicznej uzyskujemy przepyszne dania- że palce lizać ! Warto zatem wypróbować nieco nowoczesną metodę na krokiety z ziemniaków.

Składniki na obiad dla 6 osób to:

Farsz:
2 kg ziemniaków
1 opakowanie zwykłych prostokątnych i suchych wafli,
30 dag boczku
½ szklanki mleka
2 duże cebule
sól i pieprz

Panierka:
1 jajko
bułka tarta

Przygotowanie:
Jest to danie tanie i łatwe do wykonania, wbrew pozorom. Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie cebule i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, jeśli boczek jest chudy, lub bez dodatku oleju, gdy wytapia się z niego tłuszcz. Zanim zajmiemy się przygotowaniem farszu, który przyrządza się podobnie jak na kotlety z ziemniaków, rozkładamy na stole lub brytfannie folię aluminiową a następnie układamy na niej wafle. Gotowe ziemniaki trzeba ugnieść z odrobiną mleka podobnie jak w przypadku puree ziemniaczanego a potem dodajemy cebulę wraz z boczkiem i po wymieszaniu tych składników gotowy farsz nakładamy na wafel. Masa powinna być gorąca, ponieważ pod wpływem ciepła wafle zmiękną i dadzą się łatwiej formować, czyli zawijać. Wafel musi być posmarowany na całej powierzchni a kiedy stanie się dostatecznie zmiękczony, można go zwijać formując rulony. Końcowym etapem jest panierowanie powstałych w ten sposób krokietów i obsmażanie ich na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać takie krokieciki śmiało możemy z dowolnym sosem grzybowym lub pomidorowym albo też z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

(Wpis przeczytało łącznie 630 osób, dziś było to 1 osób )