Kurczak po hawajsku z ananasem

Mięso drobiowe, w szczególności kurczak jest na tyle delikatny, że swobodnie możemy doprawiać go na różne sposoby i eksperymentować z różnymi smakami. Jednym z popularniejszych dodatków do kurczaka jest bez wątpienia ananas, doskonale podkreślający smak soczystego, kruchego mięsa.
Obecnie chyba w każdej kuchni świata znajdziemy mięso z kurczaka.

W różnych regionach świata przyrządza się go zupełnie inaczej – na ostro z chilli, w sosie słodko-kwaśnym czy w wersji ziołowej. Alternatywą dla amatorów słodkich, egzotycznych potraw z pewnością może okazać się ananas, świetnie harmonizujący z drobiem.

Połączenie smacznego kurczaka i soczystego ananasa, najczęściej konserwowego, wykorzystuje się nie tylko w Azji, ale również na Hawajach. Z tego też powodu, aby zachęcić Państwa do zasmakowania w różnorodnych smakach świata, przedstawiamy łatwe przepisy na przygotowanie kurczaka po hawajsku.

Do przygotowania słodkiej, egzotycznej wersji znanego wszystkim doskonale mięsa z kurczaka, będziemy potrzebowali przede wszystkim ananasa w syropie, którego absolutnie nie wylewamy po odcedzeniu plastrów. Na rodzinny obiad wystarczy nam puszka ananasa i podwójna pierś z kurczaka. Dodatkowo, potrzebujemy jeszcze kapusty pekińskiej, cebuli, marchwi, mleka i mąki ziemniaczanej.

Ważnym dodatkiem w hawajskich kulinariach są również aromatyczne przyprawy – kurkuma, estragon, tymianek i łagodna papryka). Nie może się zatem bez nich obejść nasza tropikalna potrawa. Pomocna okaże się również duża patelnia lub wok, w którym swobodnie będziemy mogli mieszać wszystkie składniki.

Jak zatem zabrać się krok po kroku za przygotowywanie kurczaka po hawajsku?

Najpierw mięso należy umyć i pokroić w paski, około 2-centymetrowe. Mięso delikatnie solimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodajemy później pokrojoną w słupki marchewkę, krążki lub piórka z cebuli, posiekaną kapustę pekińską (tylko zielone części), aż w końcu również ananasa, odsączonego z zalewy i pokrojonego w grubą kostkę. Wszystkie składniki podduśmy przez około 10 minut na wolnym ogniu, by odparowała z nich cała zbędna woda.

W tym czasie powinniśmy przygotować sos. Potrzebujemy sporej miski, w której będziemy mieszać około pół szklanki mleka, pół szklanki wody, syropu z ananasa, łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawy. Zmiksowany na jednolitą masę sos należy następnie wlać do kurczaka, duszącego się z warzywami. Powinniśmy go zagotować, tak aby nieco zgęstniał. Do smaku powinniśmy doprawić delikatnie solą i pieprzem.

Taką egzotyczną potrawę najlepiej będzie podawać ze zdrowym ryżem, również gotowanym lub smażonym z niewielką ilością curry. Świetnie sprawdzi się tu również surówka, na przykład z owocami morza i kolorową sałatą. Zachęcamy do samodzielnych eksperymentów z kuchnią hawajską oraz życzymy smacznego!

(Wpis przeczytało łącznie 150 osób, dziś było to 1 osób )