Kurczak zapiekany z frytkami

Nie ulega wątpliwości to, że wiele osób nie potrafi się obejść bez frytek, ponieważ są one smaczne, łatwe w przygotowaniu i tanie. Poza tym, można je przyrządzić na tysiące sposobów i za każdym razem smakują inaczej. Oczywiście, najczęściej serwowane są z ketchupem i solą, ale równie smaczne są frytki ze sosami, serem czy wykonane z selera bądź cukinii. W ostatnim czasie, ogromnym zainteresowaniem cieszą się również frytki zapiekane z kurczakiem lub boczkiem, które stanowią rozkosz dla podniebienia.

Na uwagę zasługuje fakt, iż ta potrawa jest sycąca, dlatego często pełni rolę dania obiadowego. Niekiedy też podaje się ją podczas kolacji, a czasami jako przystawkę. W zależności od naszych upodobań, możemy modyfikować skład zapiekanki, dodawać nowe warstwy lub proponowane zamieniać innymi.

Jednak musimy mieć na uwadze to, że wszystkie muszą się ze sobą idealnie komponować pod względem smaku, gdyż w innym wypadku frytki nie będą zjadliwe. Poza tym, nie zamieniamy domowych frytek sklepowymi, ponieważ wtedy nasza potrawa straci na wartości, bowiem kupne wyroby są nie tylko szkodliwe dla zdrowia, ale ich smak jest mniej wyrazisty. Oprócz tego, zamiast powszechnego ketchupu warto frytki serwować ze smacznymi sosami, np. czosnkowym czy cesarskim, które można przyrządzić w krótkim czasie. Idealnym uzupełnieniem smacznej zapiekanki będą też sałaki i surówki.

Przepis na frytki zapiekane z kurczakiem
Składniki:
kilka ziemniaków,
pierś z kurczaka,
20-30 dag pieczarek,
cebulka,
kukurydza konserwowa,
ser żółty,
ketchup,
kwaśna śmietana.

Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i kroimy na słupki. Następnie wstawiamy warzywa do piekarnika. W międzyczasie gotujemy pierś z kurczaka, którą po ugotowaniu siekamy na drobne kawałki. Kolejno smażymy pieczarki razem z cebulą i ucieramy ser. W dalszym etapie naczynie żaroodporne polewamy kwaśną śmietaną, kładziemy na dnie naczynia usmażone frytki, następnie pierś z kurczaka i grzyby z cebulą. Na końcu dajemy ser. Potem całość przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Po upływie 20 minut wyciągamy zapiekankę z pieca, kładziemy ją na talerze i polewamy ketchupem.

Jak widać, frytki zapiekane z kurczakiem lub boczkiem są przepyszne i skuteczne w walce z głodem, dlatego warto je wprowadzić na stałe do swojego menu. Z pewnością, dzięki nim nasz jadłospis będzie różnorodny, a domownicy nie będą narzekać na monotonię w kuchni. Ale nie przesadzamy z ich nadmiarem, ponieważ są wysokokaloryczne, a co za tym idzie niesamowicie tuczące, dlatego spożywane regularnie i w wielkich ilościach posiadają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

(Wpis przeczytało łącznie 157 osób, dziś było to 1 osób )