Turcja to kraj wielu smakołyków. Przekonał się o tym każdy, kto choć raz odwiedził ten piękny kraj. Będąc w Turcji nie sposób nie skosztować przepysznych zup, smakowitych mięs i słodkich deserów. Turcja to kraj mięsnych kebabów, wysokoprocentowych trunków oraz mocnej kawy i aromatycznej herbaty. Kraj pachnący miętą, papryką chilli oraz cynamonem.
Mało kto wie, że Turcy są nie tylko mistrzami w przyrządzaniu kebabów i baklavy, ale potrafią także upiec wyśmienitą pizzę..
Turecka pizza nosi nazwę lahmacun, robi się ją na super cienkim cieście. A jednym z jej podstawowych składników jest jagnięce mięso (często wykorzystuje się je np. do różnego rodzaju mięsnych kebabów).
Jak zrobić popisowe danie tureckie lahmacun?
Składniki: 200 gramów pszennej mąki, łyżka oliwy, łyżka soli, troszkę cukru (w zależności od naszych potrzeb i upodobań kulinarnych, pół łyżeczki powinno wystarczyć), 200 gramów mięsa jagnięcego, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 małe łyżeczki przecieru pomidorowego (może być także sos pomidorowy), duży pomidor (lub kilka małych pomidorków koktajlowych), garść posiekanej zielonej pietruszki, papryka (świeża bądź marynowana).
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy, tworzymy kopiec, robimy dołek w środku. Sypiemy sól oraz cukier, dodajemy oliwę. Powoli wlewamy wodę. Delikatnie wyrabiamy ciasto rękoma. Formułujemy kulę, odstawiamy na godzinę. Możemy zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę. Oprószamy ciasto mąką, dzielimy na cztery równe części. Wałkujemy.
Nadzienie:
Siekamy cebulę i czosnek, następnie pietruszkę. Umyte pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Myjemy paprykę, również kroimy w kosteczkę. Warzywa mieszamy z mięsem jagnięcym. Możemy dodać odrobinę tureckiego jogurtu. Dodajemy pieprz i sól, jeszcze raz mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Wrabiamy nadzienie aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji, możemy dodać trochę wody. Farsz wykładamy na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 10, góra 15 minut.