Letnie ciasta z owocami

Z pewnością wszyscy w równej mierze lubimy słodycze oraz świeże, soczyste, sezonowe owoce. Latem możemy więc przygotowywać smakowite, domowe desery w postaci placków i ciasteczek z galaretkami oraz truskawkami, wiśniami lub jagodami.

Celem zachęcenia Państwa do samodzielnych eksperymentów kulinarnych, przestawiamy nasze ulubione, sprawdzone przepisy na letnie ciasto owocowe.

DESEROWE CIASTO OWOCOWE
składniki: kilogram jabłek, śliwek lub malin, 3 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru, 8 łyżek oleju, 8 łyżek wody, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder
sposób przygotowania: jajka wraz z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Stopniowo dosypywać mąkę i ostrożnie mieszać. Dodać proszek do pieczenia , wodę oraz olej. Wymieszane ciasto przełożyć na foremkę, na wierzchu poukładać oprószone mąką owoce (bez pestek i skórek). Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać dla dekoracji cukrem pudrem.

SŁODKI BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
składniki: kilogram truskawek, galaretka truskawkowa, 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania: jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Masę piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie równe części. Na dolnej warstwie ułożyć truskawki pokrojone w plastry i zalać galaretką. Na górnej warstwie znowu ułożyć owoce i zalać galaretką. Podawać z bitą śmietaną.

PLACEK PORZECZKOWY
składniki na ciasto: pół kilograma porzeczek, 2 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka cukru pudru, kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy
składniki na kruszonkę: 1/3 szklanki mąki, 2/3 szklanki wiórków kokosowych, pół kostki masła, pół szklanki cukru pudru
sposób przygotowania: masło wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Dodać jajka, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Celem wykonania krusznki należy utrzeć dokładnie wszystkie składniki. Gotowe ciasto wykładamy na blachę, układamy warstwę porzeczek i posypujemy kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

(Wpis przeczytało łącznie 124 osób, dziś było to 1 osób )