Jedną ze smacznych potraw rybnych podawanych na ciepło jest łosoś zapiekany w piekarniku. Wśród rozmaitych sposobów na przyrządzenie tego dania dominuje łosoś w sosie koperkowym, czosnkowym, beszamelowym lub śmietanowym. Zamiast gęstego sosu, filety rybne można zapiec w serze żółtym, topionym, twarożkowym, a nawet kozim. Bez względu na wybraną metodę, przygotowany rarytas będzie idealnie współgrał z puree ziemniaczanym, makaronem al dente oraz kwaskowatymi akcentami w postaci korniszonów lun papryki konserwowej.
ŁOSOŚ ZAPIEKANY W SOSIE ŚMIETANOWO- KOPERKOWYM
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z łososia
- Szklanka śmietany 30 %
- Sok z połówki cytryny
- Pęczek koperku
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Oczyszczone filety nacieramy z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie schładzamy w lodówce. Po upływie 2 godzin rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z sokiem z cytryny, wsypujemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowym sosem oblewamy łososia. Pieczemy przez 25- 30 min. w temp. 180 st. C.
ZAPIEKANY ŁOSOŚ Z SOSEM SEROWO- KOPERKOWYM
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, kolendra
Na sos:
- 10 dag kremowego serka topionego
- 1/3 szklanki mleka
- 4 szczypty świeżego koperku
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do soku z cytryny wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy sól, pieprz i kolendrę. Dokładnie mieszamy. Oczyszczone filety z łososia nacieramy z obu stron marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez 20 min. Serek topiony wkładamy do garnka, dolewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję przyprawiamy odrobiną soli i wsypujemy posiekany koperek. Gorącym sosem serowo- koperkowym oblewamy upieczone filety łososia.
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
- 40 dag filetu z łososia
- Sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na sos:
- Szklanka śmietany 30 %
- Pół szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Do soku z cytryny wsypujemy drobno posiekany czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy. Fileta oczyszczamy dzielimy na dwie części i równomiernie nacieramy przyrządzoną marynatą. Odstawiamy w chodne miejsce. Po upływie pół godz. przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 25- 30 min. Masło roztapiamy na słabym ogniu, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy bulion warzywny, doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy. Dodajemy śmietanę, oliwę z oliwek, drobno posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem wedle smaku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie gotujemy jeszcze przez minutę. Gorącym sosem polewamy upieczone porcje łososia.