Makaronowe zapiekanki

zapiekanka z makaronemPyszne, bardzo pożywne i bardzo sycące, a przy tym o różnorodnych smakach – makaronowe zapiekanki coraz częściej goszczą w naszych kuchniach i na naszych stołach. Nadają się idealnie zarówno jako danie na obiad, jako pyszna, ciepła kolacja; możemy jeść je na co dzień i przygotować je kiedy spodziewamy się gości.

W zależności od indywidualnych gustów możemy przyrządzić makaronową zapiekankę z brokułami, zapiekankę ze szpinakiem, makaronową zapiekankę z mięsem i pieczarkami.

Do makaronowej zapiekanki znakomicie nadaje się makaron cannelloni, który ma postać rurek o średnicy około 3 cm. Wówczas takie rurki wypełniamy farszem, układamy je w naczyniu żaroodpornym polewamy odpowiednim sosem i zapiekamy. Pyszną zapiekanką jest cannelloni ze szpinakiem. Do przyrządzenia takiej zapiekanki potrzebujemy: świeży szpinak, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 100 g sera fety, około 15 rurek makaronu cannelloni, 100 g mozarelli, oregano. Przygotowanie: Szpinak gotujemy 1 minutę we wrzątku, odsączamy go z wody. Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy szpinak, dusimy go przez chwilę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Jajko mieszamy ze śmietaną i dodajemy do szpinaku, mieszamy dokładnie. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy. Makaron cannelloni gotujemy chwilę w osolonej wodzie, przelewamy go zimną wodą. Następnie faszerujemy je przyrządzonym szpinakiem i układamy ciasno w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Posypujemy je mozarellą i oregano, zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w  temperaturze 180 stopni. Wyśmienicie smakuje także  zapiekanka z makaronu cannelloni z mięsem mielonym i pomidorowym sosem passata.

Makaronowe zapiekanki możemy także przyrządzić z makaronu lasagne, który ma postać stosunkowo dużych, prostokątnych płatów. Taką zapiekankę tworzymy przekładając warstwami makaron i farsz, przygotowany z mięsa mielonego, szpinaku, pomidorów, czosnku. Makaronowa zapiekanka może także być wykonana z tuńczyka, kurczaka, cukinii, brokułów i innych warzyw. W każdej postaci jest pysznym i bardzo pożywnym daniem.

(Wpis przeczytało łącznie 189 osób, dziś było to 1 osób )