Mazurek cygański z bakaliami

mazurek-wielkanocny-z-bakaliamiWśród wielkanocnych wypieków, obok klasycznych makowców, serników i drożdżowych bab, nigdy nie mogło zabraknąć mazurków. O ich wyjątkowości stanowi fakt, że te tradycyjne, polskie ciasta goszczą na rodzimych stołach niemal wyłącznie przy okazji Świąt Wielkanocnych.
Wykonywane na podstawie różnego rodzaju ciast, począwszy od drożdżowego, poprzez kruchy, biszkoptowy, herbatnikowy, a skończywszy na marcepanowym i waflowym.
Główny ich element czyli nadzienie, kształtuje się w zależności od lokalnych zwyczajów, a także od indywidualnych upodobań kulinarnych. Może to być wypiek na bazie toffi, kajmaku, czy też bakalii.

Przy innych świątecznych ciastach mazurki wielkanocne wyróżniają się bogatą kolorystyką, zachwycającą różnorakimi ozdobnikami. Dekorowane są nie tylko barwnymi posypkami, kandyzowanymi lub suszonymi owocami, migdałowymi płatkami, karmelem, startą skórką z cytryny, lukrem, ale także polewami, za pomocą których tworzy się na cieście niepowtarzalne wzory i motywy.

Składniki na ciasto:
25 dag mąki krupczatki
Pół kostki masła
10 dag cukru
3 jajka
5 łyżeczek kwaśnej marmolady

Składniki na masę:
1/3 szklanki mąki
2 jajka
5 dag cukru
Pół torebki cukru waniliowego
Aromat migdałowy
50 dag bakalii (rodzynki, morele, daktyle, orzechy włoskie, figi – w dowolnych proporcjach)

Składniki na polewę:
Pół kostki masła
10 dag cukru
2 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
Garść płatków migdałowych
Aromat migdałowy

Przygotowanie ciasta:
Do posiekanego masła stopniowo dodajemy mąkę, następnie cukier i jajka. Zagniatamy na gładką, jednolitą masę, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki. Po godzinie wyciągamy, rozwałkowujemy na cienki placek i kładziemy na natłuszczoną blaszkę. Dokładnie dociskamy do dna, a wzdłuż krawędzi tworzymy ozdobny rant. Zapiekamy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przygotowanie masy:
Bakalie parzymy wrzątkiem i dokładnie odsączamy. Białka ubijamy na sztywną pianę , a następnie łączymy z utartymi wcześniej żółtkami z cukrem. Dodajemy mąkę i kilka kropel aromatu migdałowego. Na koniec mieszamy z bakaliami.

Przygotowanie polewy:
Jajka ubijamy z cukrem do momentu powstania piany. Następnie dodajemy do niej roztopione, ostudzone masło, zmielone migdały i kilka kropel olejku migdałowego.

Połączenie całości:
Podpieczone ciasto smarujemy cienką warstwą kwaśnej marmolady, na której rozprowadzamy masę bakaliową. Następnie oblewamy przygotowaną wcześniej polewą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po ok. 30 minutach wyciągamy, obsypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do wystygnięcia.

(Wpis przeczytało łącznie 258 osób, dziś było to 2 osób )