Menu na imprezę hawajską

przyjęcie hawajskieCoraz powszechniejsze i coraz popularniejsze staje się urządzanie imprez i przyjęć  w jakimś konkretnym stylu. Bardzo często np. bale  lub prywatki sylwestrowe urządza się w stylu PRL, w stylu weneckim, w stylu lat 70., w stylu japońskim itd. Świetnym pomysłem jest np. urodzinowa impreza lub wieczór panieński w stylu hawajskim. Poza odpowiednią muzyką hawajską, poza hawajskimi strojami potrzebujemy wówczas także dań z kuchni hawajskiej. Oto kilka przepisów na ciepłe danie i sałatkę w stylu hawajskim.

Sałatka hawajska

Składniki:  1/2 kg pieczonej piersi z kurczaka, 1 puszka ananasów, 3 owoce kiwi,  1 słoiczek szparagów , 1/2 łyżeczki imbiru , 1/2 łyżeczki cynamonu , 1/2 łyżeczki zmiażdżonych goździków , 2 łyżki brandy , 3 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Wszystkie składniki – pieczone mięso, ananasy, szparagi kroimy w kosteczkę. W osobnym naczyniu ucieramy sok z cytryny, goździki, cynamon, imbir, brandy i zalewę z ananasów. Tak przyrządzonym sosem polewamy pokrojone składniki i wkładamy sałatkę do lodówki.

Inną wersję sałatki hawajskiej przygotujemy z 1 szklanki ryżu, 1 czerwonej papryki, ½ świeżego ogórka, 1 puszki ananasów, 1 piersi z kurczaka, curry i majonezu. Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, tak samo czynimy z ananasami, ogórkiem i papryką. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Przygotowane składniki mieszamy z ryżem, dodając 3 czubate łyżki majonezu. Po wymieszaniu dodajemy sporą ilość curry. Sałatkę wstawiamy na 15 minut do lodówki i po tym czasie możemy jeść.

Kurczak ze szpinakiem

Składniki: kurczak bez kości, 2 łyżki oleju jadalnego, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki wody, 1 kg szpinaku, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki mleka sporządzonego z proszku. Przygotowanie: Kurczaka kroimy na kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy 1 ½ łyżeczki soli, wlewamy na patelnię wodę i dusimy mięso na małym ogniu przez około 20 minut do momentu aż mięso zmięknie. Szpinak obieramy i płuczemy, wkładamy do garnka ze stopionym masłem, solimy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzamy szpinak, odsączamy kurczaka z oleju, mleko mieszamy z kawałkami kurczaka i ze szpinakiem. Podgrzewamy składniki na małym ogniu do momentu wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ziemniakami puree i sałatką. Smacznego!

 

(Wpis przeczytało łącznie 350 osób, dziś było to 1 osób )