Muffinki orzechowe z czekoladą

muffiny-orzechoweSłodkie wypieki są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci. To właśnie najmłodsi są na ogół największymi łasuchami i z chęcią zjedzą przygotowane przez nas ciasto orzechowe z powidłami, budyniem czy masą krówkową. Jeśli jednak chcemy swoim pociechom zaserwować zupełnie nowy smakołyk, wówczas możemy sięgnąć po przepis na babeczki orzechowe z czekoladą.

Takie muffinki znakomicie sprawdzą się nie tylko jako deser na co dzień, ale również można je podać maluchom na przykład w trakcie dziecięcego party.

Przygotowanie orzechowych babeczek z czekoladą nie jest trudne i z wykonaniem takiego deseru z całą pewnością poradzi sobie każda, nawet początkująca domowa gospodyni. Do przyrządzenia wyśmienitych muffinek dla dzieci będą nam potrzebne następujące składniki: jedna szklanka mąki pszennej, pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (można również sięgnąć po orzechy laskowe oraz ulubione bakalie), jedna łyżeczka kakao, jedna łyżeczka proszku do pieczenia, sto dwadzieścia gramów miękkiego masła, siedem łyżek cukru, dwa jajka, jedna łyżeczka aromatu waniliowego, trzy łyżki mleka oraz dwieście gramów gorzkiej czekolady (można ją też zastąpić czekoladą mleczną). Masło należy roztopić na wolnym ogniu, a następnie pozostawić do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dolewamy mleko i aromat waniliowy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło.

W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, drobno posiekanymi orzechami oraz kakao. Składniki sypkie łączymy z płynnymi i starannie mieszamy, do uzyskania masy o gęstej, jednolitej konsystencji. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy. Ostatnim krokiem przygotowywania orzechowych ciastek z czekoladą dla dzieci jest przełożenie masy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Podczas nakładania masy pamiętajmy, że foremki nie mogą być wypełnione po brzegi, gdyż ciasto nam wyrośnie. Gotowe babeczki orzechowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w temperaturze sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza przez około dwadzieścia-dwadzieścia pięć minut. Wierzch babeczek możemy dowolnie udekorować, wykorzystując do tego celu lukier, polewę czekoladową, wiórki kokosowe lub ulubione bakalie.

Muffinki orzechowe z czekoladą na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom. Takie smakołyki świetnie sprawdzą się również w czasie imieninowego czy urodzinowego przyjęcia naszej pociechy. Można je podawać z kolorowymi dodatkami, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej oryginalne. Takie smakołyki bez wątpienia zostaną spałaszowane w mgnieniu oka. Czekoladowo-orzechowe babeczki mogą z powodzeniem zastąpić zwykły placek z orzechami i owocami.

(Wpis przeczytało łącznie 201 osób, dziś było to 1 osób )